Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presència "insignificant" de turistes al Pirineu a l'inici del pont de la Puríssima

Presència "insignificant" de turistes al Pirineu a l'inici del pont de la Puríssima

El manteniment del confinament de cap de setmana fa que l'activitat sigui semblant a la d'entre setmana, o inferior en alguns municipis. Restaurants i comerços lamenten que aquesta restricció dificulta la seva activitat, i alguns fins i tot opten per no obrir i esperar a Nadal

El carrer Major de Puigcerdà, aquest divendres (Foto: ACN)
El carrer Major de Puigcerdà, aquest divendres (Foto: ACN)
04/12/2020 18:30

La presència de turistes al Pirineu aquest divendres "és insignificant", segons han valorat diversos comerciants i restauradors de comarques eminentment turístiques com la Cerdanya i el Pallars Sobirà. Han detallat que pràcticament tota la gent de fora que ha arribat a les comarques de muntanya per passar aquests dies són segons residents, i que només un percentatge "molt baix" de forans han optat per allotjar-se a un hotel. A més a més, han apuntat que hi ha un volum de visitants molt similar al d'un dia entre setmana; o fins i tot inferior, atès que de dilluns a dijous sí que està permesa la mobilitat entre municipis.

Els bars i restaurants tampoc han notat un repunt notable de reserves, tot i que sí que hi ha més trucades demanant informació. La presidenta de l'Associació de Bars i Restaurants de Cerdanya, Nati Bover, ha dit a l'ACN que, encara que durant aquest pont hi hagi segons residents que s'hagin instal·lat a la comarca per passar-hi aquests dies, no sap si això es traduirà en un augment de les reserves, tenint en compte les traves que segueix posant la Generalitat a la mobilitat més propera: la de municipi a municipi. A això s'hi afegeix el fet que, tot i que ja ha nevat, les estacions d'esquí s'han vist forçades a romandre tancades. Per Bover, "la pena de tot això és no tenir la certesa que aquestes persones que hagin pujat aquí dalt seran consumidors", perquè ja han vist moviment tots els caps de setmana anteriors però, ateses les limitacions, molta gent opta per quedar-se a casa. 

Els restauradors cerdans recorden que aquests dies solen ser un dels punts forts de la temporada d'hivern, però que, amb les estacions d'esquí forçades a tancar, enguany hi ha establiments que fins i tot han decidit no obrir aquests dies i esperar a obrir per Nadal. Bover ha explicat que obrir amb un 30% d'aforament a l'interior dels locals suposa per ells tota una "aventura", i que per mirar de pal·liar les conseqüències d'aquestes restriccions estan organitzant dos torns de dinar. Mentrestant, veu complicat que el servei de sopars tingui sortida a causa del toc de queda nocturn, perquè "el marge de temps és insuficient". Per tot plegat, la responsable de l'ABRC afirma que no es pot esperar "res" del pont i que els qui han obert ho han fet "ben bé per dir que estem tips d'estar tancats a casa" i que necessiten obrir perquè "no poden aguantar més", alerta.

El comerç augura uns mesos "durs"

Tot i que aquest dijous -com els anteriors- es va incrementar el volum de trànsit procedent de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, en poblacions com Alp se segueix veient moltes cases amb els paravents tancats. A Puigcerdà tampoc no s'ha notat especialment una major afluència de visitants. L'aspecte del carrer Major aquest divendres era molt semblant al d'un divendres qualsevol.

La propietària de la botiga de moda Boton, Teresa Soler, creu que el pont serà "molt tranquil", ja que el confinament municipal de caps de setmana impedeix que els segons residents que tenen l'habitatge en pobles veïns puguin apropar-s'hi. Soler explica que l'ambient d'aquests dies es "molt diferent al d'altres anys", tenint en compte que, juntament amb les festes nadalenques, el pont són uns dies en els quals es concentren habitualment bona part de les vendes de la temporada d'hivern. Per aquest motiu, assegura que aquests mesos seran "durs", més encara si les properes setmanes el Govern manté les restriccions de mobilitat.

Poques reserves al Pallars

Mentrestant, a Sort, els propietaris de comerços i bars han explicat que hi ha hagut més mobilitat entre setmana, quan aquesta està permesa per tot Catalunya, que no pas ara. Per això, la majoria d'establiments que obrien els festius del pont de la Puríssima han decidit tancar enguany perquè no hi ha volum de gent com per mantenir el negoci obert.

En el cas dels restaurants pallaresos, han notat una mica més l'arribada de turistes i ja han rebut alguna reserva per dinar o sopar, tot i que, segons han explicat, aquestes són molt poc significatives. A tot plegat s'hi afegeix els controls disuassius que duen a terme els Mossos d'Esquadra. A Sort, aquest divendres la majoria de conductors es desplaçava per motius laborals i en algun cas puntual s'ha trobat alguna persona allotjada en un hotel del municipi.

Mostrar formulari de contacte