Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentació a l'Espai Ermengol del llibre 'General Moragues. El Diable de les Guilleries'

Presentació a l'Espai Ermengol del llibre 'General Moragues. El Diable de les Guilleries'

L'acte, que comptarà amb la presència del seu autor, Àlex Barnils, es durà a terme aquest dijous a les vuit del vespre Josep Casanovas també hi donarà a conèixer el projecte 'Senders del 1714. Caminem per fer Història'
Espai Ermengol - Presentació llibre Moragues
15/04/2015 09:15

L'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell acollirà aquest dijous, 16 d'abril, a les vuit del vespre, la presentació del llibre General Moragues, diable de les Guilleries (Clipmèdia Edicions), d'Àlex Barnils. L'acte comptarà amb la presència del regidor de Cultura de l'Ajuntament urgellenc, Jordi Martin.

L'obra és un relat biogràfic de la figura del general Moragues, en què l'autor destaca el “caràcter heroic” del militar català i el fet que és “un dels personatges que va permetre que el setge de Barcelona es prolongués durant la Guerra de Successió del 1714”.

En l'elaboració d'aquest volum, Àlex Barnils ha investigat i rastrejat les empremtes biogràfiques de Moragues sobre el terreny: Sant Hilari Sacalm, Vic, les Guilleries, els Pirineus de Sort, la Seu d'Urgell i Castellciutat. La història passeja el lector per les corts de Madrid i Barcelona, París, Viena i Londres, a més d'altres ciutats europees d'Holanda, Portugal i Itàlia.

L'obra s'estructura en tres blocs (Boscos, Fortaleses i Ciutats), cadascun del quals rep el nom d'un escenari geogràfic diferent que té molt a veure amb aquell període històric. Les il·lustracions de Dani Berenguer destaquen encara més els escenaris vitals de Moragues a través de tres 'armes': un fusell per a l'època de la lluita als boscos entre 1669-1707, un sabre per a la seva consolidació com a general entre 1707-1713, i un garrot vil en el tercer per a la repressió i la seva execució, que correspon al període del 1714-1715.

Ruta Senders del 1714

Just després de la presentació del llibre de Barnils, es donarà a conèixer també a l'Espai Ermengol el projecte 'Senders del 1714. Caminem per fer Història', a càrrec de Josep Casanovas i Redondo, vicepresident i cap d'àrea de territori de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

La ruta dels Senders del 1714 és un recorregut pels deu escenaris més destacats de la Guerra de Successió a Catalunya (1702-1714). Es tracta de llocs emblemàtics carregats d’un gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i paisatgístic, i que ofereixen una variada oferta cultural i d’oci al seu voltant. L’objectiu de la proposta és relligar en un sol itinerari, aprofitant la xarxa oficial de senders homologats que ja existeix en l’actualitat, els 10 punts clau de la ruta. El total del projecte suma 645 km.

D'entre els deu punts claus que s'uneixen destaca la Torre Solsona, que forma part del conjunt fortificat del Castell de Ciutat de la Seu d'Urgell, un lloc d’importància estratègica pel seu domini visual sobre les valls del Segre i del Valira, essent  la principal defensa pirinenca durant la Guerra de Successió.

La proposta s'emmarca en la commemoració del Tricentenari del desenllaç de la Guerra de Successió.

Mostrar formulari de contacte