Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentació del llibre 'El Pla de Sant Tirs. Recull de records'

Presentació del llibre 'El Pla de Sant Tirs. Recull de records'

L'acte tindrà lloc aquest dissabte, 28 de març, a les 17 hores, a l'antic ajuntament del Pla de Sant Tirs L'obra, que ha comptat amb la col.laboració de la gent gran del poble, l'han elaborat Josefina Lladós i Laura Vilalta

El Pla de Sant Tirs - Portada del llibre
El Pla de Sant Tirs - Portada del llibre
25/03/2015 09:51

Aquest dissabte 28 de març, a les cinc de la tarda,  tindrà lloc a l’antic ajuntament del Pla de Sant Tirs la presentació del llibre El Pla de Sant Tirs. Recull de records. El treball és fruit de més de tres anys de converses amb la gent gran del poble i de la recopilació de fotografies i documentació que s'han obtingut a través dels mateixos participants, mossèn Fermí Casal o l’arxiu municipal.

La base principal del llibre ha estat la implicació d’una cinquantena de persones del Pla que, al llarg de gairebé 30 sessions al Casal de la Gent Gran, van voler compartir experiències i records: l’evolució del poble al llarg dels últims cent anys, la pagesia, els oficis, les botigues i les indústries que hi ha hagut, les festes que se celebraven, la Festa Major, l’impacte de la guerra civil, com es vivia la religió, el pas per l’escola, com era la vida quotidiana o com s’entretenien durant el temps lliure, entre d'altres temàtiques.

En la presentació de l'obra es destaca que "no s’ha pretès fer en cap moment una investigació històrica ni s’ha volgut destacar cap tema per damunt d’un altre. Tan sols s’ha intentat plasmar el que els participants van compartir en llargues i interessants converses".

Un centenar de fotografies

El llibre l’il·lustren gairebé un centenar de fotografies, entre les quals destaca la de la portada, una vista del poble presa de la Parròquia d’Hortó el 1894, i també les que acompanyen l’episodi dedicat al col·legi, amb imatges de les diferents generacions d’alumnes que hi han passat, des dels anys 20 fins a l’actualitat. També es publiquen documents facilitats per mossèn Fermí Casal, rector del Pla fins fa dos anys, i que es remunten al segle XV, a més d'extractes d’actes i reunions de l’ajuntament des de meitat del segle XIX, entre altres aportacions d’interès que permeten fer un recorregut prou fidel per la vida del Pla de Sant Tirs dels últims 150 anys.

Les responsables principals del treball són dues filles del Pla: Josefina Lladós Torrent, periodista, i Laura Vilalta Ficapal, topògrafa, que defineixen l’experiència com a "molt enriquidora, apassionant, intensa i satisfactòria". El llibre, de 230 pàgines, l’ha editat la recentment creada Editorial Mesclant. La presentació del dia 28 de març és oberta a tothom.

Mostrar formulari de contacte