Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentació a la Seu del llibre 'El govern de la Ciutat d'Urgell al segle XVI'

Presentació a la Seu del llibre 'El govern de la Ciutat d'Urgell al segle XVI'

Anem Editors ha publicat un tractat del jurista Jeroni Grau, escrit el 1570. L'acte tindrà lloc dimecres 12 de juny a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, amb la presència de l'autor del treball, Lluís Obiols
Presentació del llibre 'El govern de la Ciutat d'Urgell al segle XVI'
03/06/2019 11:35

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell acollirà el dimecres 12 de juny, a les 8 del vespre, la presentació del llibre El govern de la Ciutat d’Urgell al segle XVI. Jeroni Grau i el seu tractat per al govern municipal, publicat per Anem Editors. L'acte comptarà amb la presència de l'autor del treball, Lluís Obiols, acompanyat de l'alcalde en funcions de la Seu d'Urgell, Albert Batalla; el director de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, Julio Quílez, i l'editor d'Anem, Oliver Vergés.

El doctor en dret Jeroni Grau fou un erudit amb una gran formació intel·lectual que va ser cònsol en cap de la Seu d’Urgell i va exercir com a jutge de la ciutat, de les valls d’Andorra, del marquesat de Pallars, del ducat de Cardona i de la vegueria de Cervera. Fou un dels grans juristes del seu temps, i prova d’això n’és el text publicat, escrit de pròpia mà i en què enumera i descriu els oficis i els impostos. Jeroni Grau també hi presenta, alhora, un manual sobre la teoria i la pràctica de la guerra. El tractat en qüestió, del 1570, es pot considerar el primer manual d’economia política escrit en català, que s’avançaria gairebé dos segles a d’altres textos considerats fins ara pioners, com el cèlebre Manual Digest andorrà.

L’edició del text i l’estudi introductori que contextualitzen el tractat i el seu autor han anat a càrrec de l’arxiver municipal urgellenc Lluís Obiols Perearnau (Adrall, 1985), president de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i especialista en l’edat moderna al Pirineu, temàtica sobre la qual ha publicat nombrosos articles, entre els quals destaquen els estudis centrats en les elits i les lluites de bàndols al segle XVI en aquest territori. Obiols ha estat també un dels coordinadors de la Història de Cerdanya de la Diputació de Girona (obra en curs de publicació), i codirigeix la revista Interpontes. Annals de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell des de la seva creació. El treball és completat amb un pròleg del Dr. Josep Capdeferro, professor d’història del dret de la Universitat Pompeu Fabra.

Amb El govern de la Ciutat d’Urgell al segle XVI. Jeroni Grau i el seu tractat per al govern municipal, Anem Editors enceta la col·lecció “Textos i documents”, que pretén posar a l’abast del gran públic textos històrics d’interès per al coneixement del passat degudament contextualitzats. En el cas del treball d’Obiols, la publicació ha comptat amb la col·laboració decidida de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Mostrar formulari de contacte