Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentació a la Seu del llibre 'Poble català, posa't a caminar'

Presentació a la Seu del llibre 'Poble català, posa't a caminar'

Aquest divendres a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca, es commemorarà el 40è aniversari de la Marxa de la Llibertat. En l'acte, que presentarà Albert Batalla, hi intervindran testimonis com Àngel Colom, Amadeu Gallart, Isa de Dios i Joan Sendra

'Poble català, posa't a caminar'
'Poble català, posa't a caminar'
06/10/2016 16:45

La Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell acollirà aquest divendres dia 7, a 2/4 de 8 del vespre, la presentació del llibre Poble català`, posa’t a caminar, a càrrec del seu coautor, Josep Calvet. L’acte serà presentat per l’alcalde urgellenc, Albert Batalla.

Aquesta obra recorda el pas per la comarca de la Marxa de la Llibertat, que es va fer al 1976, ara fa just quaranta anys. Josep Calvet en parlarà bastament amb la col·laboració d'alguns participants en aquella reivindicació. Així, Àngel Colom, Amadeu Gallart, Isa de Dios i Joan Sendra seran presents a l'acte per donar el seu testimoni personal.

El 4 de juliol de 1976, a diferents poblacions de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i la Catalunya Nord, va començar la Marxa de la Llibertat. A Catalunya es van posar en marxa cinc columnes de manifestants, una d'elles des d'Oliana, que tenien per objectiu arribar juntes a Poblet el 12 de setembre. Es tractava de la primera mobilització general de la societat civil dels territoris de parla catalana després del franquisme i el fet més significatiu de la transició democràtica fora de Barcelona i les grans ciutats.

Una protesta reprimida

En un moment polític convuls, pocs mesos després de la mort del dictador Franco, el Govern espanyol de la transició va prohibir la Marxa i va reprimir durament els participants, amb violència, multes i detencions. Així s’ha pogut contrastar en els arxius i documents policials als quals ara, quaranta anys després, s’ha pogut accedir, no sense problemes i restriccions. El moviment popular ja va donar prova de la seva força en aquell moment.

 

Mostrar formulari de contacte