Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentacions de Lo Riu Roig a Àger i de Sebastià Sardiné a Barcelona

Presentacions de Lo Riu Roig a Àger i de Sebastià Sardiné a Barcelona

L'associació porta a la Noguera una exposició sobre la vall de Tost, terra natal d'Arnau Mir L'estudiós olianès exposarà la seva recerca de Ramon de Vilana-Perles en els actes del Memorial 1714, dimecres
28/11/2011 10:52

Els propers dies, l'Associació Lo Riu Roig i l'estudiós olianès Sebastià Sardiné faran presentacions de temàtica alturgellenca a Àger i Barcelona, respectivament. L'entitat de Ribera d'Urgellet exposarà a la Noguera la mostra La Vall de Tost recorda, mentre que dimecres Sardiné explicarà la seva recerca sobre Ramon de Vilana-Perles en els actes del Memorial 1714, a la seu que aquesta entitat té davant l'emblemàtic Fossar de les Moreres.

L’exposició de Lo Riu Roig es va presentar l'any passat a la Seu i la seva arribada a Àger coincidirà amb la quinzena edició de la Fira d'aquest municipi, els dies 3 i 4 de desembre. Es podrà visitar fins al dia 10 a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Cal recordar que Àger està estretament relacionat amb la figura d’Arnau Mir de Tost, el qual conquerí la zona als sarraïns a mitjan segle XI i fundà el vescomtat d’Àger.

Es vol reivindicar així la importància que la zona de Tost va tindre en diversos àmbits al llarg de la història. A Àger s’hi exposaran panells, fotografies, fotomuntatges i documents que serviran perquè els visitants puguin conèixer detalls sobre l’importantíssim patrimoni geològic de la zona.

Estudis sobre les constitucions catalanes

De la seva part, Sebastià Sardiné ha estat convidat a parlar sobre la figura de Ramon de Vilana-Perles dins els actes del Memorial 1714. Segons alguns historiadors, Vilana, originari d'Oliana, va ser el català amb més poder de la història, ja que va arribar a ser conseller personal de l'emperador Carles d'Àustria al segle XVIII. El polític va fugir de Catalunya amb la invasió borbònica i, a l'exili, va esdevenir el dirigent més influent de la cort dels Àustries.

L'acte serà dimecres a les 7 del vespre i serà introduït per una xerrada sobre els orígens de les Constitucions Catalanes des del segle VI, a càrrec de l'advocat Eduard Cardona. El Memorial 1714 recorda el moment en què es va abolir les lleis sobiranes catalanes amb el Decret de Nova Planta.

  • Tost
  • Ramon de Vilana-Perles

Mostrar formulari de contacte