Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentada a la Seu d'Urgell l'exposició itinerant 'Històries i Camins. Passeig literari pels camins pirinencs'

Presentada a la Seu d'Urgell l'exposició itinerant 'Històries i Camins. Passeig literari pels camins pirinencs'

La mostra, promoguda per l'IDAPA, vol posar en valor la literatura, el camí i el territori. La primera població que acollirà els plafons és Isona

Presentació de l'exposició 'Històries i Camins'
Presentació de l'exposició 'Històries i Camins'
08/05/2021 23:55

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha inaugurat aquest dissabte, a la Sala de Sant Domènec de la Seu d'Urgell, l'exposició itinerant "Històries i Camins. Passeig literari pels camins pirinencs". A l'acte també hi han participat l'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega; la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós; el president de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta, i el president de l'Associació Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó.

La mostra, promoguda per la Taula de Camins de l'IDAPA, recorda que "llegir i caminar són dues activitats que poden tenir efectes beneficiosos per a la salut física i mental de les persones perquè impliquen coneixement, descoberta, exercici i concentració, entre moltes altres satisfaccions". Els organitzadors consideren que "si, a més, es combinen, poden generar una càrrega emocional important i, a la vegada, posar en valor la literatura, el camí i el territori".

La comissària de l'exposició, Núria Garcia Quera, ha explicat que el punt de partida del projecte és una exposició inspirada en alguns dels camins a peu que, fins fa un segle, es recorrien quotidianament. Era la manera més comú de traslladar-se i és per això que al darrere de qualsevol camí s’hi amaguen infinitat d’històries. A la mostra se'n troben sis —reals o fictícies—, els protagonistes de les quals són viatgers ocasionals. Hi ha un pagès fent de guia a uns burgesos per portar-los a un estany; una colla d’homes traslladant un piano per camins de muntanya; un passador salvant fugitius del nazisme a través de les fronteres; una jove trementinaire fent per primer cop de venedora ambulant; un seguici fúnebre transportant un taüt a un cementiri de fora del poble i una parella acabada de casar i de camí a França per a treballar-hi.

Les sis històries, exposades en sis plafons, estan relacionades amb sis camins de les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, escrites per sis escriptors diferents.

  1. Maria Barbal. Dalmau, els senyors i el camí de l’estany de Sant Maurici
  2. Pep Coll. L’aventura del piano del balneari de Caldes i el camí del port de Rus
  3. Assumpta Montellà. Els passadors i el camí fronterer de Llívia
  4. David Martí. Les trementinaires i el camí de Tuixent a Gósol
  5. Jordi Portals. Els amants de Bausen i el camí del bosc de Carlac
  6. Juli Soler Santaló. Els nuvis d’Irgo i el port de Vielha

A partir de paràgrafs minimalistes de cada història i del camí associat, de grans il·lustracions i de fotografies espectaculars, l’exposició pretén despertar l’interès per llegir les històries senceres i seguir el traçat dels camins. Tot plegat es pot descarregar a partir d’un codi QR.

A la presentació a la Seu s'ha recordat la història de les Trementinaires, de la qual n'ha parlat Jordi Pasques. L'acte ha comptat amb la presència d'autoritats locals i pirinenques, com la delegada del Govern a l'Alt Pirineu, Rosa Amorós. La mostra iniciarà el seu periple a Isona.

Mostrar formulari de contacte