Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentada al Liceu l'obra 'A peu pels camins del cançoner, en imatges', d'Artur Blasco

Presentada al Liceu l'obra 'A peu pels camins del cançoner, en imatges', d'Artur Blasco

El treball recull en 80 DVD la recopilació feta durant dècades de les interpretacions de més de 1.500 cançons Hi intervenen més de 300 cantants informants, de 160 pobles i masies de les comarques pirinenques

Artur Blasco - Presentació 'A peu pels camins del cançoner, en imatges'
Artur Blasco - Presentació 'A peu pels camins del cançoner, en imatges'
09/04/2015 19:04

Aquest dimecres s'ha dut a terme la presentació del recull videogràfic A peu pels camins del cançoner, en imatges, en un acte celebrat al Gran Teatre del Liceu i presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell. El treball aplega el fons de cançons populars del Pirineu que ha recollit Artur Blasco, músic, investigador i divulgador del folklore català.

Durant l'acte, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat “l’excepcionalitat de l'obra, que permet copsar maneres de viure de diverses generacions i poder-ne gaudir en el nostre futur col·lectiu, ja que tenir cura de la memòria també és mirar cap al davant amb voluntat de futur”. Mascarell ha qualificat el treball d’Atur Blasco “com una obra imprescindible per a la conservació de la història musical catalana”.

Artur Blasco, de 81 anys, ha estat treballant durant dècades en la recollida i la documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques. Durant aquest treball, l’estudiós també va enregistrar en suports audiovisuals moltes interpretacions de les cançons, labor que ha permès l’edició de l’obra A peu pels camins del cançoner, en imatges, composta per un total de 80 DVD que contenen 1.500 cançons populars del Pirineu

La col·lecció aplega les interpretacions de 300 cantants informants de 160 pobles i masies de l'Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Val d'Aran, la Ribagorça Oriental, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa, per la qual cosa constitueix un testimoni singular i irrepetible en molts casos.

Preservar i difondre la cultura popular catalana

La recopilació d’aquest material videogràfic li havia estat encarregada a Artur Blasco per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals amb l’objectiu de documentar, preservar i difondre la cultura popular i tradicional catalana. Aquesta tasca, desenvolupada durant tres anys, constitueix un referent etnomusicològic de Catalunya i suposa un element imprescindible i de gran interès per al coneixement i recuperació del patrimoni sonor de les comarques pirinenques.

El fons aplegat per Artur Blasco podrà ser difós a través dels centres de documentació especialitzats en la temàtica i en diferents centres d’estudis, conservatoris i escoles de música tradicional, amb la voluntat que serveixin com el millor complement a les partitures ja editades, i siguin la millor eina de recuperació d’una part del folklore català més desconegut. Algun d’aquests DVD ja va ser visionats en edicions de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, que es desenvolupa en el sí de les activitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura.

Els treballs recopilats ara en gravacions videogràfiques són el complement de tota una tasca de recerca, estudi i documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques desenvolupada com a feina de treball de camp per Artur Blasco al llarg de 49 anys de la seva llarga trajectòria professional.

Obra escrita

Aquests treballs li van permetre reunir en un únic i importantíssim fons documental cançons tradicionals dels pobles del Pirineu, que també ha difós. Una part d’aquests treballs han estat publicats en 12 volums (8 editats) de la col·lecció de llibres A peu pels camis del cançoner, que recullen la transcripció de la lletra i la música de les cançons recollides durant aquestes recerques:

Volum I Cançons de les Valls d’Àneu
Volum II Cançons del Cadí, Moixeró i Pedraforca
Volum III Cançons de Ripollès i de La Garrotxa
Volum IV Les cobles del Peirot
Volum V La Mare de Déu en 100 cançons del Pirineu
Volum VI Cançons del Pallars Sobirà
Volum VII Cançons de l’Alt Urgell
Volum VIII El Gall Negre

Reconeixement a Blasco

Artur Blasco també és l'impulsor de la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya, de la creació de l’Associació d'Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, del Museu de l’Acordió d’Arsèguel i organitzador de la Trobada d’Acordionistes del Pirineu.

El 1998 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. L'any 2001 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 2004 amb el Premi Nacional de Cultura Popular per “la incansable labor de recuperació, restitució, difusió i dinamització de la cultura popular pirinenca al llarg de 40 anys, emmarcada en les trobades d'acordionistes, els tallers de promoció, la divulgació del cançoner i l'obertura del Museu de l'Acordió d'Arsèguel”, ambdós guardons concedits per la Generalitat de Catalunya.

Mostrar formulari de contacte