Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentada una nova guia per ajudar a informar els visitants de les zones de muntanya

Presentada una nova guia per ajudar a informar els visitants de les zones de muntanya

L'objectiu de la publicació és oferir diverses recomanacions de seguretat, fomentar actituds responsables i comunicar de manera efectiva. El Govern l'ha donat a conèixer coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Muntanyes

Presentació de la guia per ajudar els agents locals a informar els visitants de les zones de muntanya (Foto: Departament de Salut)
Presentació de la guia per ajudar els agents locals a informar els visitants de les zones de muntanya (Foto: Departament de Salut)
11/12/2019 20:20

L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) ha editat la guia 'Bones pràctiques informatives a la muntanya. Consells adreçats als agents locals per informar bé, prevenir accidents i fomentar actituds responsables'. La publicació recull 30 recomanacions per informar sobre seguretat i contribuir a reduir el nombre d'accidents i de rescats, fomentar el respecte dels visitants per la natura i el patrimoni local i comunicar de manera més eficaç per aconseguir que els comportaments suggerits es portin a la pràctica. La guia s'ha presentat al Centre de Suport Territorial dels Pirineus de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), a Tremp, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Muntanyes.

El document és el resultat de la feina desenvolupada per la comissió d'accidentalitat a muntanya, creada en el marc del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP). Aquesta comissió, així com l'elaboració de la guia, han estat coordinades per l'IDAPA, conjuntament amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya. El secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, ha destacat la seva importància, ja que "suposa una gran aportació per aconseguir que l'experiència tan positiva per a la salut de gaudir de la natura es faci amb seguretat i respecte".

El secretari de Salut Pública també ha posat èmfasi en l'enfocament innovador de la publicació que, "per primer cop, s'adreça als prescriptors locals, aquells que tenen el contacte directe amb la muntanya, els qui reben, acullen i donen serveis als visitants". L'objectiu és el d'orientar-los per tal que puguin oferir als turistes la informació més adequada, completa i rigorosa possible, la qual ha de permetre a les persones gaudir de la muntanya amb seguretat. Al mateix temps, es vol promoure els principis del turisme responsable i sostenible.

Metodologia participativa

En la fase prèvia de l'elaboració de la guia es va detectar que, tot i que es posa a l'abast abundant informació en tot tipus de materials i instruments informatius, els visitants acostumen a demanar consell dels diversos agents locals amb els què interactuen durant l'estada, com ara els informadors de les oficines turístiques, els guies turístics, els hotelers, els conductors dels transports públics o els botiguers, entre d'altres. Per aquest motiu, es va decidir crear un document amb les recomanacions que recull la guia.

La guia s'ha elaborat amb una metodologia participativa. Des de la coordinació de la comissió d'accidentalitat a muntanya es va organitzar un seminari tècnic per debatre els continguts que havia de tenir. A la sessió van assistir-hi 24 professionals de perfils i àmbits d'acció diversos però complementaris. A partir dels resultats es van orientar i enriquir els continguts de la publicació.

També han participat en la seva elaboració els departaments de Salut; Territori i Sostenibilitat; Interior; Treball, Afers Socials i Famílies, i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb els consells comarcals del Pallars Jussà i del Pallars Sobirà, el Consells Generau d'Aran, el Col·legi Oficial d'Infermeria, els ajuntaments del territori, l'Associació Catalana d'estacions d'esquí i activitats de muntanya, Associacions de turisme del Pirineu, Federació d'Entitats excursionistes del Pirineu, Meteopirineus Catalans, Mancomunitats d'Estacions d'Esquí Nòrdic, Ministeri de Foment i Parc Nacional d'Aigüestortes.

Valor afegit dels guies professionals

A la presentació de la guia ha assistit el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins; el secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, i la delegada territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós. Durant l'acte també s'ha donat a conèixer als assistents la campanya 'A la muntanya, deixa't guiar', una iniciativa que es va posar en marxa l'estiu passat, i que té per objectiu explicar al públic (sobretot de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol) el valor afegit que aporten els guies professionals de l'Alt Pirineu i Aran. Amb això es pretén incrementar la contractació de guies i contribuir a consolidar la professió a la regió pirinenca.

També s'ha recordat que la campanya inclou una sèrie de sis vídeos que permeten fer un tast de la gran diversitat d'activitats guiades que es poden viure arreu de l'Alt Pirineu i Aran, un tríptic (en català, castellà i aranès) amb els deu motius pels quals val la pena contractar un guiatge, i un directori de guies professionals de l'Alt Pirineu i Aran.

Mostrar formulari de contacte