Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentada una recerca sobre la façana del convent de la Sagrada Família de la Seu

Presentada una recerca sobre la façana del convent de la Sagrada Família de la Seu

L'escultura que la presideix, obra de Maties Palau Ferré, no es va inaugurar fins al 1995 perquè inicialment, l'any 1959, la comunitat religiosa l'havia considerat "massa moderna". L'historiador Francesc Marco-Palau ha explicat el cas a la VI Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell
17/11/2021 10:40

La VI Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell, que es va celebrar dissabte passat, va servir per presentar, entre d'altres treballs, les conclusions d’una recerca que s’endinsa en l’escultura de la façana del noviciat de la Sagrada Família de la Seu d’Urgell. Sota el títol 'Palau Ferré a la Seu d’Urgell. Història convulsa d’una escultura', l’historiador Francesc Marco-Palau ha fet una primera aproximació a la matèria, tot coincidint amb la celebració del centenari del naixement del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), conegut com “el pintor que cremava els seus quadres".

El 21 de juny de 1995 es va instal·lar en aquest convent de la Seu, al final del passeig Joan Brudieu, una escultura de grans dimensions que havia estat creada inicialment l’any 1959, per encàrrec de l’arquitecte Josep Puig Torné (Sarral, 1929 - Barcelona, 2020). En ple franquisme, l’obra artística va ser considerada "massa moderna" per part de la comunitat religiosa i l’escultura va quedar en un magatzem durant 35 anys. Llavora, l’arquitecte Puig Torné i el cubista Palau Ferré van poder-la veure restituïda.

En aquesta comunicació, que es va presentar el cap de setmana passat a la Sala de Sant Domènec de la Seu, Francesc Marco-Palau -que és besnebot de Maties Palau Ferré- hi ha analitzat "la convulsa història d’una escultura sacra de la qual avui tothom pot gaudir a l’Alt Urgell". 

"El pintor que cremava els seus quadres"

Al llarg d'aquest any, 20 exposicions temàtiques, 100 actes territorials i diversos llibres han recordat arreu de Catalunya la intensa trajectòria del pintor cubista Palau Ferré, en una commemoració que compta amb el suport de força ajuntaments, museus, biblioteques i entitats del teixit associatiu. Així, entre les entitats i institucions participants hi ha el Museu d’Art de Girona, Amnistia Internacional, el Museu d’Art Modern de Tarragona, la Federació Catalana de Voluntariat Social, l’Institut Français de Barcelona al Museu d’Història de Catalunya.

Palau Ferré és considerat un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX i s'ha fet famós pel seu apel·latiu: “El pintor que cremava els seus quadres”. Aquest és precisament el títol d'un llibre sobre la seva trajectòria que enguany ha reeditat l'Editorial Base. Paral·lelament la coneguda dibuixant Pilarín Bayés acaba d’il·lustrar un conte dedicat al centenari del seu naixement.

Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va ser un artista molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a les dècades de 1950 i 1960. També va exposar als Estats Units. Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat, va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals.

  • Francesc Marco-Palau, davant de la façana del convent de la Sagrada Família de la Seu d'Urgell (Foto: Any Palau Ferré)
  • Detall de l'escultura de Maties Palau Ferré per al convent de la Sagrada Família de la Seu d'Urgell (Any Palau Ferré)
  • Presentació, a la Sala de Sant Domènec, de la recerca 'Palau Ferré a la Seu: història convulsa d'una escultura' (Any Palau Ferré)