Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentat a la Seu d'Urgell el Manifest per a la creació d'una Àrea Econòmica Especial Andorra-Pirineus

Presentat a la Seu d'Urgell el Manifest per a la creació d'una Àrea Econòmica Especial Andorra-Pirineus

Els impulsors del document proposen aprofitar la negociació de l'Acord d'Associació amb la UE per reforçar la relació econòmica entre el Principat i les valls que l'envolten. El text l'han donat a conèixer Joan Ganyet i Antoni Pol
Presentació a la Seu d'Urgell del Manifest per a la creació d'una Àrea Econòmica Especial Andorra-Pirineus
11/07/2022 18:40

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell ha acollit aquest divendres passat la presentació del 'Manifest per a la creació d'una Àrea Econòmica Especial Andorra-Pirineus'. El document el van presentar dos dels seus signants i impulsors: l'exalcalde de la Seu d'Urgell Joan Ganyet i l'arquitecte andorrà Antoni Pol.

El llibret que s'ha presentat inclou el text del manifest en quatre idiomes -català, francès, castellà i occità- i els noms de les aproximadament 300 persones, d'arreu dels Pirineus, que s'hi han adherit. Consta de cinc punts, i en el primer s'hi detalla l'àmbit geogràfic que els signants consideren que hauria d'incloure aquesta àrea especial a l'entorn d'Andorra. A part del Principat, hi inclouen tota la regió catalana de l'Alt Pirineu i Aran (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Val d'Aran), juntament amb una part de Catalunya Nord i el departament de l'Arieja, encapçalat per la ciutat de Foix. Un conjunt de valls que sumen uns 250.000 habitants fixos i que, segons els impulsors, "conformen una continuïtat geogràfica i una comunitat humana unida per relacions socials i econòmiques mil·lenàries, que s'han mantingut ininterrompudament fins al dia d'avui malgrat els canvis geopolítics".

El segon punt recorda que "el desenvolupament i la transformació d'Andorra els darrers cinquanta anys, i el seu reconeixement internacional com a Estat de dret a partir de 1993, l'han destacat particularment en el seu entorn, caracteritzat per un extens territori, una baixa densitat de població i una renda per càpita menor", i valora que el Principat ha generat "una positiva i incipient influència de dinamització econòmica". Tot seguit, el manifest opina que les actuals negociacions d'associació d'Andorra amb la Unió Europea "és una oportunitat històrica per emmarcar i enfortir les relacions tradicionals i futures d'Andorra amb tots els estats de la UE, però també i de forma especial amb l'àrea pirinenca que l'envolta". Per això, suggereix que la possible obertura d'Andorra a nous mercats pot ajudar a "la vigorització social i econòmica dels seus veïns comunitaris més propers".

Més endavant, els signants afirmen que "en un món cada vegada més globalitzat, els microestats europeus, tot respectant la seva identitat nacional, han de comprometre's amb el desenvolupament del seu entorn i han de convertir-se en motors de reequilibri territorial". El document acaba proposant la creació d'aquesta Àrea Econòmica Especial per "potenciar el desenvolupament conjunt i harmoniós d'aquesta bella i històrica regió d'alta muntanya europea".

Entre els signants que han donat suport al manifest hi ha quatre ex caps de Govern d'Andorra: Òscar Ribas Reig (mort el desembre de 2020), Marc Forné, Jaume Bartumeu i Albert Pintat. També hi apareixen l'exdiplomàtic urgellenc Eugeni Bregolat -que va assistir a la presentació de la Seu- i un gran nombre de representants de l'àmbit polític, social, cultural i econòmic de les valls incloses en la proposta.

Mostrar formulari de contacte