Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentat el Pla comarcal de l’Alt Urgell contra l’assetjament en edat escolar

Presentat el Pla comarcal de l’Alt Urgell contra l’assetjament en edat escolar

Les accions, coordinades en xarxa, abasten també les activitats fora de l’horari escolar. Es tracta d'un projecte innovador que vol esdevenir un referent a Catalunya

Presentació del Pla comarcal de l'Alt Urgell contra l'assetjament en edat escolar
Presentació del Pla comarcal de l'Alt Urgell contra l'assetjament en edat escolar
07/05/2019 18:25

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha acollit aquest dimarts la presentació del Pla comarcal contra l’assetjament en edat escolar, que potencia l'atenció de possibles casos de 'bullying' fora dels centres educatius. El document planteja una forma de treballar pionera al territori, ja que permet que tots els agents implicats directament o indirectament amb els infants i joves estiguin coberts per un treball interdisciplinari destinat a prevenir i visibilitzar aquest tipus de conductes.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, ha recordat que la iniciativa va sorgir del Consell Municipal d'Adolescents de la Seu d'Urgell. En aquest sentit, Fierro ha incidit en el fet que a través d'una petició dels joves i la implicació de les institucions del territori, s'ha demostrat l'eficàcia de sumar esforços i treballar de forma conjunta.

Per la seva banda, la inspectora dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida, Elena Ardanuy, ha donat suport al nou pla, tenint en compte que amplia el seu abast a l'horari no escolar. "Això el converteix en una proposta molt més comunitària i permet fer una prevenció més vàlida", ha indicat. Ardanuy també ha deixat constància del protocol de prevenció, detecció i intervenció que ja existeix actualment a les escoles i instituts, a través del projecte #aquíproubullying.

En la seva intervenció, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha manifestat que des de l’Ajuntament urgellenc s'ha volgut anar molt més enllà de les competències estrictament municipals i s’ha proposat aquest projecte, "que té la vocació d'assolir un territori lliure d’assetjament". Batalla també ha remarcat que la iniciativa vol esdevenir un exemple per a la resta del país, "pel seu treball en xarxa i el fet que l’àmbit d’abast del pla va més enllà de l’horari escolar".

Sílvia Iscla, regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de la Seu, ha destacat que el pla contra l’assetjament disposa d’un catàleg de serveis viu que arriba a tots els perfils de la societat (infants i joves, centres educatius, associacions i famílies). I ha afegit: “Hem de treballar cap a una ciutat educadora amb la implicació de tota la comunitat educativa”.

Suma d'esforços

El Pla comarcal contra l'assetjament en edat escolar és fruit del treball tècnic i la voluntat política de l'Alt Urgell. El projecte ha comptat amb el suport extern del psicòleg Miquel Alet, el qual ha posat de manifest que es tracta d’un pla comunitari. "Permet que els centres educatius no se sentin sols, ja que l’assetjament es treballa des de tots els àmbits", ha comentat.

Per als propers mesos ja s’han programat diverses accions vinculades, com un taller-col·loqui participatiu per a famílies; la formació específica per a professionals dels àmbits dels serveis socials, la joventut i els esports; i accions de conscienciació, de desenvolupament del protocol de prevenció i de diagnòstic.

Aprovació del Pla

El Pla contra l’assetjament en edat escolar va ser aprovat pels plenaris de l’Ajuntament de la Seu i del Consell Comarcal el passat mes d’abril, tot i que des que es va constituir l’equip de treball ja s’han executat accions en tots els àmbits del pla: infants i joves en edat escolar, centres educatius, famílies i altres professionals (serveis socials, esports, joventut, entitats culturals, monitors de menjador i transport, entre d'altres).

Els referents per a obtenir més informació, resoldre dubtes o demanar suport, són els tècnics d’Educació de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell () i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (), a més de la directora de l’EAP (Equip d’Assessorament Psicopedagògic) ().

Mostrar formulari de contacte