Presentat el projecte de la planta de biomassa de l'Alt Urgell
La iniciativa econòmica suposa una inversió total de 13 milions d’euros La instal.lació s’ubicarà en uns terrenys entre els municipis de Montferrer i Castellbò i Ribera d’Urgellet
L’Obra Social de CatalunyaCaixa, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’operadora energètica basca Enerpellet, han presentat aquest dilluns el projecte de construcció d’una planta de tractament de biomassa i generació tèrmica i elèctrica a l’Alt Urgell. Es tracta de la primera planta multi producte a Catalunya, és a dir, que no només generarà electricitat sinó que a més produirà floc, pèl·let i estella. La instal.lació es construirà finalment en uns terrenys entre els municipis de Montferrer i Castellbò i Ribera d'Urgellet.
L’acte de presentació ha tingut lloc a La Pedrera de CatalunyaCaixa, amb la presència de la consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna; el president de CatalunyaCaixa, Narcís Serra; Martín Ascacibar, conseller delegat d’Enerpellet; Jesús Fierro, President del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Segons les previsions, la planta es podria posar en marxa entre finals de 2011 i principis de 2012.
CatalunyaCaixa i Enerpellet aportaran cadascun un 42,5% del capital social per posar en marxa el projecte i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell el 15% restant. El projecte també comptarà amb finançament extern. Amb tot, la inversió total prevista és de 13 milions d’euros.
La utilització de biomassa per generar calor i electricitat estalviarà l’emissió de 50.500 tones de CO2 a l’any, l’equivalent a 13 milions de litres de gasoil. La iniciativa econòmica suposarà la creació de 130 llocs de treball, directes i indirectes. Un 25% dels ocupats seran persones discapacitades.
Aposta per l'economia de la zona
El projecte de construcció de la planta de biomassa no només suposarà beneficis mediambientals sinó que conjuga perfectament l’aposta per l’economia de la zona i respon a les seves necessitats socials.
En l'àmbit mediambiental, la posada en marxa de la planta afavorirà la gestió forestal de molts boscos de propietat pública i privada que ara tenen grans dificultats en ser mantinguts, disminuirà el risc d’incendis, augmentarà la biodiversitat, reduirà els nivell d’emissions de CO2 i produirà energia d’origen renovable.
En termes econòmics, aprofitarà els productes forestals de la comarca, reduirà la seva dependència i cost energètic i generarà ocupació local, ja que crearà uns 130 llocs de treball directes i indirectes.
A nivell social, suposarà la implantació de gent al territori i la inserció laboral de persones discapacitades, ja que dels 130 treballadors, un 25% seran d’aquest col·lectiu. Per això, la planta impulsarà un Centre Especial de Treball (CET). Cal destacar a més, que seria el primer a la comarca, donat que l’Alt Urgell és de les poques comarques catalanes que encara no en disposa. Els recursos propis del CET es reinvertirà en el seu objectiu fundacional: la inserció de persones amb discapacitat (transport, formació, adaptació dels llocs de treball,...)
La planta que es construirà a l’Alt Urgell explotarà unes 60.000 hectàrees forestals de propietat pública i privada de la comarca. Entre elles, les 5.360Ha de la muntanya d’Alinyà, espai natural propietat de l’Obra Social de CatalunyaCaixa. L'ús final de la biomassa serà proveir de combustible una planta de generació energètica i la producció de pèl·lets de qualitat certificada DIN plus, estella i floc. L’eficiència energètica de la planta serà màxima donat que la calor generada en el procés de producció elèctrica s’utilitzarà alhora per assecar la biomassa per fer pèl·let i floc.
Anualment s’extrauran unes 60.000 tones de biomassa que cobriran sobradament les necessitats de la planta per produir floc, pèl·lets i electricitat. A partir de la matèria prima que entri a la planta es produirà anualment 6.000tn de floc, 26tn de pèl·let i generarà una producció elèctrica de 1,34 MW/hora, 7000 hores a l’any.
En total, amb la utilització de la biomassa per generar calor i electricitat en lloc de combustibles fòssils, s’estima que s’estalviarà l’emissió de 50.500tn de CO2 a l’any. El consum de les 26tn de pèl·let produït suposarà l’estalvi equivalent a 13 milions de litres de gasoil per calefactar, 33.800tn de CO2 a l’any. A això cal afegir les 16.700tn de CO2 a l’any que es fixarà en forma de fusta i fullaraca a l’Alt Urgell per l’estimulació del creixement de la massa forestal.
Els municipis de l'Alt Urgell han participat en tot el procés el projecte, iniciat de 2009. El Consell Comarcal ha prioritzat la voluntat dels municipis i entitats menors descentralitzades, ja que són ells els principals actors per a fer realitat aquest projecte de la comarca.