Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presentat el protocol pels centres educatius per a possibles casos de COVID-19

Presentat el protocol pels centres educatius per a possibles casos de COVID-19

Els Departaments d'Educació i Salut preveuen que en casos positius d’alumnes o professors s’aïllarà el grup estable de convivència 14 dies i tots els seus membres passaran el test. El document es trametrà a escoles i instituts els propers dies
Presentació del protocol per als centres educatius davant de casos de COVID-19 (Departament d'Educació)
13/08/2020 15:40

Els departaments de Salut i d’Educació han presentat aquest dijous el document que determina de manera definitiva com ha de ser la gestió dels possibles casos de COVID-19 que es puguin produir en els centres educatius durant el curs 2020-21. El conseller d’Educació, Josep Bargalló; el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray; i el director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, han explicat que des d'ara el document s’enviarà als centres per tal que coneguin les passes a seguir en tots els casos que es puguin detectar, tant per part de l’alumnat com del personal del centre.

Durant la seva intervenció, Bargalló ha remarcat que són "conscients que el curs que ve és un curs que té unes característiques extraordinàries per les conseqüències del curs anterior, per l’evolució de la pandèmia i perquè hem de donar des del món educatiu una resposta a l’emergència pedagògica i a l’emergència social i comunitària". Bargalló entén que "el servei educatiu és més que mai un servei públic essencial pel que fa a la formació dels nostres nens i joves, que hauran estat 6 mesos desconnectats del dia a dia quotidià de l’escola". I hi ha afegit que "en l’actual situació de pandèmia és evident que hi ha incidències en el dia a dia, però cal estar preparats per afrontar-les amb la màxima seguretat, amb l’aplicació dels circuits i la resolució dels casos". En aquest sentit, el conseller creu que els casals d'estiu han estat una experiència de gran ajut per saber com s'han d'aplicar aquests protocols.

El document concreta la forma d’actuar per part dels directors, que seran els responsables de coordinar i gestionar dins del centre educatiu, i s’estableix el paper dels diferents actors, tant per part de l’administració educativa com sanitària. Els centres rebran al final d'aquest mes l’assignació d’un CAP i d’un personal sanitari de referència, juntament amb una formació específica perquè aquest circuit sigui un circuit "conegut i efectiu”.

Així, en primer lloc, per poder accedir als centres, les famílies hauran de verificar que els infants no presenten símptomes compatibles amb la COVID-19 ni una temperatura superior al 37,5ºC. No es permetrà anar a escola en cas d’estar aïllat per donar positiu, estar a l’espera de resultat de PCR, conviure amb una persona diagnosticada o estar en quarantena domiciliària. D’altra banda, pels alumnes que tinguin una malaltia crònica d’elevada complexitat, en acord entre la família i l’equip pediàtric, es valorarà les implicacions de reprendre l’activitat presencial als centres.

Protocol davant de casos sospitosos

La detecció precoç dels casos i el seu aïllament és fonamental per mantenir la seguretat als centres al màxim. Per això, si es detecta un cas caldrà portar l'afectat a un espai separat ventilat, col·locar-li la mascareta i, en cas de símptomes de gravetat, trucar al 061. El CAP, a través del pediatra o metge haurà de valorar els símptomes i decidir la realització del test PCR, indicarà l’aïllament de la persona atesa i qui hi conviu fins conèixer el resultat del test, i recollirà els contactes estrets de l’entorn familiar. L'SVE avisarà a la direcció del centre educatiu del possible cas, recollirà els contactes estrets de l’entorn escolar, farà seguiment del resultat del PCR i en cas de confirmació positiva, n’indicarà les mesures necessàries d’aïllament i quarantena. A l’espera del resultat de les proves, no està indicat el confinament dels contactes del grup estable de convivència.

Marc Ramentol hi ha afegit que els gestors COVID “tindran una casella que s’activarà en cas que sigui una sospita en l’entorn escolar". Això activarà els SVE. A partir de començament de setembre es reforçarà el servei, amb un total de 16 persones que s’incorporaran als SVE amb la principal missió que en cas de sospita es posin en contacte amb el centre educatiu per seguir els contactes i recolliran les dades d’afiliació d’aquestes persones.

Gestió davant de casos positius

El document estableix, de forma orientativa, els elements de decisió per establir quarantenes, tancaments totals o tancaments parcials:

  • En cas positiu en un o més membres d’un grup de convivència estable: es recomana la quarantena de tot el grup de convivència durant 14 dies. Això suposarà la interrupció de l’activitat lectiva presencial per al grup, a qui se’ls farà a tots el test PCR.
  • En cas positiu en dos membres no convivents que formen part de dos grups diferents de convivència dins d’un mateix espai, com pot ser un edifici, una ala d’un edifici o un torn: es recomana la quarantena dels grups de convivència d’aquell espai durant 14 dies. S’interromp l’activitat lectiva presencial en l’espai afectat en el mateix període i es farà el test a tots els membres del grup.
  •  En cas positiu en dos o més membres no convivents que formen part de grups de convivència en diferents espais: es plantejaria la quarantena dels grups de convivència afectats durant 14 dies i es farà un PCR a tots els membres. Es podria, a més, plantejar la interrupció de l’activitat lectiva presencial del centre educatiu durant aquest temps.

En els tres supòsits, en cas que un dels contactes del grup doni negatiu un cop s’hagin tots fet el test PCR, no eximeix de la necessitat de mantenir la quarantena durant els 14 dies que dura el període màxim d’incubació.

Per al personal del centre, a més, s’indica que ha de posar-se en contacte amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals per comunicar el seu aïllament i per tal que el servei en pugui fer el seguiment si el test dona positiu. En cas que la PCR sigui negativa, el professional es podrà reincorporar al centre un cop s’hagi recuperat del quadre clínic i hagin passat 24h mínim sense febre o símptomes.

El retorn al centre educatiu d’un cas confirmat de COVID-19 es farà tan bon punt passin almenys 72 hores des de la resolució dels símptomes, i sempre i quan la persona no hagi requerit ingrés hospitalari, l’hagi atès l’atenció primària i hagi estat aïllada al domicili durant al menys 10 dies. Per tornar al centre no serà necessària la realització d’una PCR de control.

Finalment, que fa a la formació docent, totes les direccions de centres rebran formació a distància per part de l’Agència de Salut pública de Catalunya al voltant de la gestió dels casos i les mesures de protecció. Posteriorment, el material utilitzat per la formació es facilitarà per tal que pugin traslladar la informació als equips respectius de cada centre.

Mostrar formulari de contacte