Presentat el treball de recerca sobre RàdioSeu
Sergi Cava, Arnau Sabarich i Jordi Armengol han fet una anàlisi de les xarxes comunicatives de Catalunya i el seu impacte social L'alumnat de 2n de Batxillerat de l'Institut Joan Brudieu exposa els seus documents aquest dijous al matí
L'alumnat de 2n de Batxillerat de l'Institut Joan Brudieu ha fet l'exposició dels seus treballs de recerca aquest dijous al matí. En total, s'han presentat més de cinquanta documents de diverses especialitats.
Enguany, un dels treballs que han passat la prova ha estat RàdioSeu, una xarxa local, una anàlisi de les xarxes comunicatives de Catalunya i el seu impacte social. La recerca ha anat a càrrec de Sergi Cava, Arnau Sabarich i Jordi Armengol, i l'ha dirigit la professora Carme Xam-mar.
En l'estudi s'ha analitzat la programació i el funcionament de RàdioSeu. Així mateix, s'hi ha recopilat dades sobre les emissores municipals del país, fent incidència en la contractació de professionals o la complementació de la programació en xarxa, entre d'altres. Un aspecte rellevant és que un 78% dels municipis catalans amb una població similar a la de la Seu d'Urgell (13.000 habitants) disposen de ràdio local pública.
Bona part del document s'ha centrat en una enquesta telefònica realitzada de forma aleatòria a 42 urgellencs. Entre les conclusions s'indica que un 67% dels enquestats escolten RàdioSeu, tot i que un un 58% opina que la programació que s'emet diàriament podria millorar i hi caldrien canvis.
La recerca també ha tractat de forma especial el finançament dels mitjans locals. Un 48% per cent dels entrevistats opta per continuar amb el model de finançament actual a RàdioSeu, mentre que un 52% són partidaris de no destinar-hi diners públics.
Segons ha explicat un dels artífexs del treball, Sergi Cava, "vam decidir aprofundir en la importància de RàdioSeu a nivell territorial i de la comarca per, alhora, plantejar el debat del finançament públic dels mitjans, molt actual a causa de la crisi". En aquest sentit, Jordi Armengol assenyala que aquesta ha estat una de les conclusions negatives de l'estudi, que es va començar a elaborar el passat mes d'agost.
RàdioSeu compta amb una quarantena de col.laboradors i tres treballadors professionals. Emet en xarxa amb COMRàdio, tal i com ho fan també el 63,2% de les emissores catalanes. El treball remarca la implicació de l'emissora en esdeveniments socials i culturals, a més de la proximitat del mitjà i la bona feina de la gent i entitats de la ciutat que realitzen programes de forma periòdica.
En relació amb el treball, Arnau Sabarich manifesta que ara caldria ampliar la recerca amb més enquestes "per acabar de perfilar els resultats finals, que segurament variarien".
Jornada de presentacions
En la presentació de treballs a l'Institut Joan Brudieu han destacat d'altres títols interessants, com ara Escrivim una novel•la; Estem realment protegits del Sol?; Fabricació de sabons; L'efecte de la música en les persones; La línia P. de Búnquers; Projectes empresarials; TDAH, un diagnòstic de moda; Estudi dels cargols bandejats i Impacte del pantà d'Oliana a Coll de Nargó. Han estat exposats davant de sengles tribunals, a partir de les 9.00 i fins a les 14.00 hores.
El treball de recerca és una assignatura que han de realitzar tots els alumnes de Batxillerat. Consisteix en una petita investigació, d'una o de diverses matèries, dirigida per un professor-tutor. Equival a 2 crèdits i representa el 10% de la qualificació final del batxillerat. S'avalua tenint en compte el procés d'elaboració, l'informe escrit i la presentació oral.
Entre les temàtiques científiques dels treballs, hi ha tecnologia, biologia, geologia, física, química. En les branques social i de lletres, les matèries són educació visual i plàstica, llengua i literatura catalana, castellana i anglesa, geografia, història, música, economia, filosofia i educació física.