Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presenten al·legacions contra la construcció d'un hotel rural a la vall de Bonabé

Presenten al·legacions contra la construcció d'un hotel rural a la vall de Bonabé

Entre els demandants hi ha l'EMD d'Isil i Alòs i les entitats conservacionistes Ipcena, Depana i Fundación Oso Pardo. Consideren que posaria en perill la presència a la zona d'espècies com l'ós bru o el trencalòs
Borda de Socampo, a la vall de Bonabé (Foto: PN Alt Pirineu)
13/11/2017 20:15

L'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d'Isil i Alòs, juntament amb els grups conservacionistes Ipcena, Depana i Fundación Oso Pardo,  han presentat prop d'una trentena d'al·legacions contra el projecte que promou l'empresa Life Explorer SL per construir un hotel rural "de luxe" amb una desena d'habitacions a la borda de Socampo, a la vall de Bonabé, dins del municipi d'Alt Àneu. La promotora preveu una important inversió per adequar l'edifici per a ús turístic.

L'Ajuntament d'Alt Àneu va treure a informació pública el projecte durant el mes d'octubre, quan l'EMD i els conservacionistes van presentar les seves al·legacions contràries al projecte. En cas que el consistori no les atengui, no descarten recórrer a la via contenciosa-administrativa. En el plec d'al·legacions presentades, al·leguen sobretot motius mediambientals i urbanístics i, especialment, el fet que a la zona hi viuen espècies protegides com ara l'ós bru. En aquest sentit, el president de la Fundación Oso Pardo, Guillermo Palomero, reconeix que aquestes figures de protecció de la naturalesa que afecten la zona on es vol construir l'hotel rural limiten l'activitat humana, però les considera necessàries per "garantir la preservació de la fauna que hi habita, entre la qual s'inclouen diverses espècies protegides com ara l'ós".

La presidenta de l'EMD d'Isil i Alòs, Sofia Isús, hi ha afegit que els terrenys on s'ha projectat l'hotel "no són urbanitzables" i, per tant, requeririen una tramitació diferent a la que està duent a terme l'Ajuntament d'Alt Àneu. Segons Isús, el consistori està tramitant el projecte com una rehabilitació de la borda, amb una llicència simple d'obres, però per les seves característiques s'hauria de fer com un Pla especial, requerint per això una avaluació ambiental. Alhora, també asseguren que l'hotel s'ubicaria en una zona inundable, molt propera a la capçalera del riu.

Des de l'EMD i les entitats ecologistes consideren que es tracta d'un projecte "especulatiu" i temen que suposi "un precedent per tal que s'obri la porta perquè altres bordes i cabanes de l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu puguin acabar esdevenint complexos hotelers", segons ha dit el president d'Ipcena, Jordi Pedrós. En aquest sentit, Isús ha explicat que la mateixa firma promotora, Life Explorer SL, ha adquirit moltes de les cases del nucli de Llaborre, que es troba gairebé deshabitat.

Inversió de 2,5 milions d'euros

La construcció proposada per Life Explorer SL suposaria una inversió a la vall de Bonabé de 2,5 milions deuros. Preveu la construcció d'un hotel de 10 habitacions i ampliar la planta baixa i la primera planta de la borda en cinc plantes. D'aquesta manera s'incrementaria la superfície construïda en un 40%, passant dels 680 metres quadrats actuals a 1.279.

A més de l'hotel, el projecte també inclou un restaurant amb una capacitat de 50 persones i un spa, amb unes necessitats d'aigua de 7.800 litres/dia i amb una depuradora biològica soterrada, un estable en una zona propera i un pont, entre altres actuacions que afectarien terrenys comunals, més enllà de la propietat privada que acull la borda.

La Val d'Aran limita l'ús d'antigues bordes com a hotels

Precisament aquests dies s'ha fet públic que la Val d'Aran només permetrà que antigues bordes puguin esdevenir hotels en nuclis que van estar habitats a la zona de la Ribera de Toran, bàsicament al municipi de Canejan. Segons publica el diari Segre, així es desprèn de la normativa que ha elaborat el Conselh Generau d'Aran per regular l'ús de bordes i antigues cabanes tot i que abans haurà de ser aprovada, primer pel mateix Conselh i posteriorment per la Comissió territorial d'Urbanisme de la Val d'Aran.

Segons aquesta normativa, la resta de bordes de l'Aran únicament podran ser destinades a usos lúdics i familiars, exceptuant algun cas en què podrien acollir negocis de restauració, sempre i quan es doti d'un pla especial per a la zona i el projecte compti amb l'autorització de l'ajuntament en qüestió.

Mostrar formulari de contacte