Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Presenten al·legacions i un recurs a un projecte d'investigació minera a Baix Pallars

Presenten al·legacions i un recurs a un projecte d'investigació minera a Baix Pallars

L'Ajuntament vol conèixer els detalls de la valoració d'impacte ambiental amb la qual s'ha autoritzat la prospecció. De la seva part, l'associació Lo Pedrís creu que l'activitat pot afectar l'aigua de boca d'almenys dos pobles
Aiguamolls de Peramea, al municipi de Baix Pallars (Foto: ACN)
17/11/2021 18:55

L'Associació Lo Pedrís ha presentat un recurs d'alçada a l'atorgament d'un permís a l'empresa Cobalt Rock SL per poder iniciar investigacions mineres entre els nuclis de Peramea i Bretui, al municipi de Baix Pallars. L'entitat addueix que no s'han tingut en compte les al·legacions que ja van presentar a la sol·licitud del permís, l'any 2019, i que no se'ls hagi notificat l'informe favorable que ha emès la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha emès.

L'Ajuntament de Baix Pallars també ha presentat recurs d'alçada i demanen ser informats. La regidora municipal Carlota Canut ha dit que volen conèixer la valoració d'impacte ambiental i la documentació que acreditaria que no hi ha aquest impacte. Canut lamenta "que no s'hagi tingut en compte la veu del territori". El consistori va presentar un seguit d'al·legacions argumentades pel Geoparc Orígens, atès que aquest municipi del Pallars Sobirà forma part d'aquest espai, però tampoc no s'han tingut en compte les consideracions dels responsables de l'espai geològic, actualment reconegut per la UNESCO.

Pel que fa a les al·legacions de Lo Pedrís, entre els molts arguments contraris que esgrimeixen, temen que la investigació pugui afectar l'aigua de boca dels nuclis de Sellui i Peramea. També els preocupa l'afectació als aiguamolls de Peramea, a la font d'aigua salada de Gerri de la Sal i a l'estany de Montcortès. A aquest recurs d'alçada s'hi han adherit cinc entitats més: l'Associació de Marques de Pastor, Lo Vent de Port, l'Associació de Propietaris Salins de Gerri de la Sal, la plataforma conservacionista SOS Pirineus i l'entitat catalana SIGMADOT (Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al desenvolupament i l'Ordenament del Territori). Des de Lo Pedrís ara inicien una campanya d'informació per donar a conèixer a tots els veïns del municipi el projecte i el permís -que ja s'ha atorgat- per investigació i prospecció minera durant 2 anys. L'acció té com a lemes 'Stop al permís de prospecció minera a Baix Pallars' i ' Prou pràctiques extractives aquí i arreu'.

Precedent a la dècada de 1950

Al poble de Peramea ja van existir mines de cobalt actives durant un petit període del segle XX, concretament la mina Solita. Va començar a funcionar cap al 1952 i va tancar les portes l'any 1959, per conflictes interns entre els propietaris, els explotadors i l'Administració. Ara, aquesta investigació minera es vol fer als aiguamolls a tocar del poble de Peramea. Molt a prop de la zona d'investigació hi ha l'estany de Montcortès, alimentat per aigües freàtiques, en un sistema càrstic d'una fondària màxima de 30 metres i una àrea de 0,14 quilòmetres. És un dels tres únics llacs càrstics de Catalunya, juntament amb el de Banyoles i el de Basturs.

Mostrar formulari de contacte