Presó provisional per a la dona detinguda per tràfic de drogues amb base a Vielha
La xarxa la dirigia un clan originari de Colòmbia, d'on provenien 10 dels 12 arrestats. El grup va ser descobert arran de les escoltes telefòniques per esclarir la mort de l'ós Cachou
L'Audiència de Lleida ha confirmat la presó provisional per a l'única dona de les 12 persones que van detingudes a final de març per tràfic de drogues. Segons fonts judicials, la dona havia recorregut la mesura cautelar al·legant que no s'havien complert alguns dels terminis processals, però l'Audiència ho ha desestimat. Així, ara segueixen en presó sense fiança tant aquesta arrestada com dos dels onze homes implicats en la trama. Tots ells estan investigats per un delicte contra la salut pública, organització criminal i blanqueig de capitals.
Deu dels dotze detinguts són de nacionalitat colombiana. de fet, de la investigació n'ha transcendit que els presumptes traficants conformaven un clan, amb base a Vielha, que portava a Catalunya compatriotes seus, com a immigrants il·legals, amb l'única finalitat que es dediquessin al tràfic de drogues. Per evitar sospites, a aquestes persones se'ls canviava sovint de població i per això la xarxa tenia ramificacions a Lleida i a les poblacions castellonenques de Vila-real i Almassora. Pel que fa als dos detinguts de nacionalitat espanyola, un d'ells és l'alcalde pedani de l'EMD de Casau, Juan Berdié. En aquest sentit, la trama es va descobrir arran de les escoltes telefòniques per esclarir la mort de l'ós Cachou, en relació a la qual s'ha implicat diversos veïns aranesos.
Segons ha explicat l'ACN de fonts properes al cas, la xarxa guardava la matèria prima per fer la droga a Castelló, després la traslladava fins a Lleida, on es preparava, i posteriorment s'enviava a la Val d'Aran, des d'on es venia al consumidor final. Durant els escorcolls a Lleida i Vielha, els Mossos van comissar 1.789 grams de cocaïna i 249 dosis preparades per vendre suposadament durant la Setmana Santa, valorada en uns 200.000 euros. També es van comissar gairebé 5.000 euros en efectiu. Pel que fa al paper de Juan Berdié, s'investiga si aprofitava el seu vehicle per transportar la droga, tenint en compte que és taxista de professió.
Antecedents
El 10 de desembre de 2020, la jutgessa de Vielha que porta el cas de la mort de l'os Cachou, va aixecar parcialment el secret de sumari. Va mantenir en secret, però, la part que afectava una altra investigació independent a la de la mort de l'os, vinculada amb el tràfic de drogues. Aquesta segona peça és la que fa referència a la xarxa de narcotraficants desmantellada i que va acabar amb la detenció de 12 persones.
Segons fonts pròximes al cas, però, no hi ha investigats comuns que estiguin relacionats amb els dos fets delictius. Segons les mateixes fonts, el fil es va obrir pel fet que alguns dels investigats per la mort del plantígrad eren consumidors de cocaïna i, a través de la intervenció dels telèfons, es va descobrir que contactaven amb membres de la xarxa colombiana desmantellada la setmana passada.
Vuit persones citades a declarar pel cas de Cachou
Pel que fa al cas de Cachou, que va ser trobat sense vida el 9 d'abril de 2020, l'autòpsia va revelar que va morir enverinat amb etilenglicol, una substància present als líquids anticongelants dels vehicles. En aquest segon cas, hi ha 6 persones investigades per un delicte contra la fauna. Un d'ells, un agent de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran, que està acusat també de revelació de secrets i prevaricació.
Precisament avui dimarts s'ha fet públic que aquest mes de maig estan citades a declarar als Jutjats de Vielha fins a vuit persones per aquest cas. Es tracta d'investigats però també de testimonis i no es descarten més citacions judicials. Un dels primers a fer-ho és José Antonio Boya, exconseller del Conselh Generau d'Aran i regidor de Les, que ha comparegut avui mateix a petició pròpia.