Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Primer aniversari de la designació del Geoparc Mundial Conca de Tremp-Montsec

Primer aniversari de la designació del Geoparc Mundial Conca de Tremp-Montsec

Els responsables del projecte, que inclou Coll de Nargó, treballen perquè el patrimoni geològic de la zona esdevingui un actiu turístic. L'objectiu és potenciar-lo tenint en compte que la distinció de la UNESCO s'ha de renovar al cap de quatre anys

Celebració del primer aniversari del Geoparc Conca de Tremp-Montsec (Foto: ACN)
Celebració del primer aniversari del Geoparc Conca de Tremp-Montsec (Foto: ACN)
17/04/2019 21:27

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec ha celebrat aquest dimecres el primer aniversari del seu reconeixement mundial per part de la UNESCO. S'ha fet conjuntament amb la colla castellera Malfargats del Pallars amb l'objectiu d'unir dos elements patrimonials catalans distingits per la UNESCO: els castells i la geologia. La festa s'ha fet just davant de l'Argenteria, un símbol geològic del Pallars i molt concorregut pels amants de la geologia com també pel públic en general.

Per fer més visible el Geoparc i arribar al gran públic s'han programat sortides guiades mensuals. Guillem Puras, coordinador del Geoparc, ha destacat que durant aquest primer any l'interès per aquest territori ha augmentat. Puras ha explicat a l'ACN que s'està treballant amb "una estratègia global de desenvolupament local" i això significa que els resultats no es veuen a curt termini. Durant aquests 12 primers mesos "no s'han ni duplicat ni triplicat els visitants però sí que s'han assentat les bases perquè la geologia sigui un motor més de desenvolupament territorial i econòmic", ha remarcat.

Els responsables del Geoparc recorden que cal seguir treballant perquè el reconeixement de la UNESCO té una durada de 4 anys, i transcorregut aquest temps tornaran els avaluadors a visitar el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i la Noguera per veure què s'ha fet durant aquest temps i si aquest territori segueix mereixent el reconeixement de Geoparc Mundial.

Va ser el 17 d'abril de 2018 quan el territori Conca de Tremp-Montsec va entrar a formar part de la Xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO. L'àmbit territorial del Geoparc comprèn: el Pallars Jussà; Baix Pallars al Pallars Sobirà; Coll de Nargó a l'Alt Urgell; Vilanova de Meià, Camarasa i Àger a la Noguera.

En aquesta zona es porten a terme diferents projectes relacionats amb el desenvolupament rural sostenible. La majoria, vinculats als valors del patrimoni natural i cultural que caracteritzen la personalitat del territori, i ara amb el Geoparc se'n destaca la importància del patrimoni geològic i paleontològic. La catalogació permet la potenciació d'activitats i iniciatives guanyant visibilitat i coordinació entre els agents socials públics i privats, garantint en tot moment la participació de la comunitat local en el desenvolupament del projecte.

Mostrar formulari de contacte