Primer dia d'aturades parcials a La Molina, Espot i Port Ainé per la negociació del nou conveni
La protesta afecta tant els usuaris com els participants als Mundials d'Snowboard per a persones amb discapacitat. El comitè d'empresa ho justifica per la manca d'avenços i FGC sosté que les peticions que els fan superen el límit legal
La principal conseqüència de la vaga és el tancament dels remuntadors al llarg de tres hores, els sis dies en què s'ha convocat. Tot i això, a La Molina només s'hi han adherit un terç dels treballadors i, de fet, la convocatòria ha rebut la contestació tant d'altres empleats de l'estació com de l'Associació d’Escoles d’Esquí i Snowboard de La Molina, que ha denunciat "la irresponsabilitat i manca de sensibilitat per part dels convocants, en una temporada que ha resultat especialment difícil per la manca de neu", principalment durant el gener.
En aquest sentit, en declaracions a La Xarxa, els instructors han lamentat que les escoles "estan sent directament perjudicades per les anul·lacions de reserves" i fins i tot s’han "reservat el dret d’emprendre accions legals" contra els convocants de l’aturada. En el cas del telecadira Trampolí, un grup de treballadors que sí que secunden la vaga s'hi han reunit al matí i el remuntador ha restat tancat, com també ha passat amb d'altres ginys. El de Pista Llarga, en canvi, només s'ha aturat durant uns minuts.
Tot i aquesta resposta minoritària a la vaga a La Molina, José Antonio Rodríguez, secretari del comitè d'empresa de les estacions d'esquí de FGC, ha justificat la decisió perquè porten 13 anys amb el conveni caducat. Rodríguez afirma que ara fa un any van donar "confiança" a l'empresa per renovar-lo, però que després de 4 mesos de negociacions, en veure que no avança, han decidit protestar ara tenint en compte que la temporada dels treballadors és "estacional" i que per a molts d'ells s'acaba d'aquí a un mes. El representant sindical ha dit a l'ACN que han "aguantat" fins a rebre totes les propostes de l'empresa i que per això no van fer aturades ni per les festes de Nadal ni al llarg dels mesos de gener i febrer, quan també hi ha una alta activitat. En aquest sentit, considera que s'han mobilitzat "quan hi ha menys repercussió", malgrat l'evidència que ara coincideix amb els Mundials de Para Snowboard i que aquests dies les estacions d'esquí segueixen rebent força visitants.
Les aturades parcials es fan de les deu del matí a la una del migdia. Segons ha assegurat Rodríguez, a Espot "totes" les instal·lacions s'han tancat i a Port Ainé també tret de la cinta, perquè hi ha un treballador que ha rebutjat fer vaga. El responsable del comitè ha dit que hi ha uns 220 treballadors que reivindiquen les millores salarials i de jornada laboral per un conveni que també afecta les estacions de Vallter, Vall de Núria i Boí Taüll. I conclou que FGC ha optat per l'"immobilisme".
En canvi, des d'FGC, la directora d'Organització i Persones, Juliana Vilert, ha criticat la convocatòria de la vaga. Pel que fa al principal punt de desacord, els increments salarials i la rebaixa de jornada laboral, Vilert sosté que les reclamacions que fan UGT i la Intersindical "estan per sobre el límit legal" per a una empresa pública, i per tant són impossibles d'aplicar.
Vilert, en aquest sentit, creu que "no hi ha cap raó que justifiqui el conflicte" i ha assegurat que la negociació endegada a l'octubre s'ha fet "amb total normalitat". De fet, ha destacat que "s'ha avançat molts capítols" del conveni col·lectiu, el qual és una "norma complexa perquè aborda totes les condicions laborals". Segons Vilert ja porten prop de 70 pàgines redactades i acordades del nou conveni. I hi ha afegit que la voluntat de FGC és tancar-lo abans d'acabar la temporada, perquè si no quedarà pendent per la campanya vinent.
La responsable de personal ha reiterat que, com a empresa pública, no tenen capacitat per millorar les retribucions ni reduir les hores de la jornada laboral, a causa dels límits que imposa el Govern espanyol a empreses públiques com FGC. Per tot plegat, lamenten "que la vaga perjudiqui la gent del territori" i també els participants dels Campionats del Món de Para Snowboard a la Molina, arribats de 10 països diferents amb els seus equips tècnics i acompanyants. I consideren que els més perjudicats per aquesta protesta seran el Pirineu i la imatge de les mateixes estacions.
En el cas de Port Ainé, segons el comitè d'empresa, l'afectació pot anar entre 1.000 i 1.300 esquiadors aquest divendres i entre 2.000 i 2.500 esquiadors durant el cap de setmana.