Primera mort causada per Goiat al Pallars Jussà i nou atac de l'ós a un agrupament de ramats
Un ramader ha denunciat la mort d'una ovella per part d'un plantígrad, a Alt Àneu, malgrat la presència de tancat elèctric i de tres gossos. A Conca de Dalt s'ha constatat la mort d'una cabra d'una explotació privada
Els atacs de l'ós contra el bestiar a l'Alt Pirineu es continuen succeint sense pausa i ara també afecten agrupaments de ramats impulsats pel projecte Piroslife, teòricament per protegir el bestiar. Poques hores després que es confirmés que el conflictiu exemplar Goiat ha fet per primera vegada un atac mortal a la comarca del Pallars Jussà, un ramader del Pallars Sobirà ha denunciat un atac al ramat agrupat d'Alós i Isil, al nucli de Moredo, amb el resultat d'una ovella morta.
L'atac, segons exposa el pagès afectat, es va produir el dia 9 de juny i, a més a més, va ser en una zona de vigilància de ramats. Ni els tres gossos de vigilància ni el tancat elèctric no van poder evitar que un ós entrés a la finca i matés una ovella. Aquests ramaders lamenten que "cada cop hi ha més ossos" al Pirineu i que "mentre ara se centren tots els esforços a vigilar Goiat, hi ha altres plantígrads que també fan mal". En aquest sentit, critiquen el fet que ara es vulgui fer veure "que tot és culpa de Goiat", quan consideren que el problema és l'excés d'exemplars alliberats els darrers anys, tal com ho demostra el fet que aquest atac a Alt Àneu l'ha fet un altre ós. De moment, com a mesura preventiva, s'ha reforçat la tanca perimetral de l'agrupament de ramats per evitar més danys.
Pel que fa a l'atac del Pallars Jussà, els ramaders s'han mostrat preocupats pel fet que és el primer cop que un ós, i concretament Goiat, irromp en un indret tan al sud i tan allunyat del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Aquest dimarts, segons ha constatat l'equip de seguiment, Goiat es va moure per una finca del nucli de Rivert, al municipi de Conca de Dalt (Pallars Jussà) i va matar i devorar una cabra. A més a més, es dóna la circumstància que l'exemplar mort formava part d'una explotació de l'alcalde d'aquest municipi, Martí Cardona.
Atacs previs a l'Aran
Des del Departament de Territori també han reconegut que els sorprèn que la presència de l'ós ja arribi a tocar del Prepirineu, tot i que ho atribueixen al fet que aquests dies Goiat està en zel i mostra una voracitat encara més gran del que ja és habitual en ell. Fins fa pocs dies, el plantígrad era a l'Aran, on ja va protagonitzar diversos atacs a bestiar oví i ruscos d'abelles a molt pocs metres de nuclis habitats, i des d'allà s'ha mogut per l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i, finalment, el Jussà, segons demostra el seguiment que se'n fa amb el collar GPS que porta instal·lat.
Poques hores abans que es conegués aquest atac, dilluns, els ramaders del Pallars Sobirà ja alertaven, consultats per l'ACN, de la presència de Goiat a les muntanyes de la Vall d'Àssua i denunciaven que casualment aquesta zona s'havia tret de l'agrupament preventiu de ramats, en considerar l'Administració que no era una zona de risc. Per tot plegat, el col·lectiu exigeix novament que s'expulsi dels Pirineu no només Goiat sinó tots els óssos, perquè veuen aquesta espècie "incompatible" amb la ramaderia extensiva que el Parlament de Catalunya assegura que vol potenciar.