Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Proclamades 15 llistes a la circumscripció de Lleida per a les eleccions al Parlament

Proclamades 15 llistes a la circumscripció de Lleida per a les eleccions al Parlament

La Junta Electoral ha ratificat totes les propostes presentades tret del Partit Univers Català i el PACMA, per no complir els requisits mínims. A la demarcació de Girona també hi haurà finalment una quinzena d'opcions

Urna electoral (Foto: arxiu)
Urna electoral (Foto: arxiu)
16/04/2024 18:35

Les Juntes Electorals de zona han proclamat aquest dimarts les llistes que podran concórrer a les eleccions al Parlament de Catalunya, el 12 de maig vinent, a cadascuna de les quatre circumscripcions en què es divideixen aquests comicis. Finalment seran 64 les candidatures que aspiraran a obtenir representació, amb la presència de diversos partits que seran a totes les demarcacions i d'altres que ho fan només en una d'elles.

Pel que fa a la circumscripció de Lleida, que engloba bona part de l'Alt Pirineu i Aran i on s'hi adjudica 15 escons, finalment han estat validades 15 llistes, de les 17 que havien presentat la documentació al jutjat corresponent. Es tracta -per ordre cronològic de formalització del tràmit- del Partit dels Socialistes de Catalunya, Partit Popular, Esquerra Republicana de Catalunya, Comuns-Sumar, Frente Obrero, Vox, Ciutadans, Per Un Món Més Just, Candidatura d'Unitat Popular, Junts+Puigdemont per Catalunya, Aliança Catalana, Alhora, Front Nacional de Catalunya, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya i Recortes Cero. Als anteriors comicis, el 2021, Junts va ser la formació més votada i va obtenir 5 escons, els mateixos que ERC, mentre que el PSC en va aconseguir 3; i la CUP i Vox, 1 en cada cas.

Les úniques propostes que han estat rebutjades a la demarcació són les del projecte anomenat Partit Univers Català (P1C) i el Partit Animalista amb el Medi Ambient (PACMA). Tot i que no se n'ha detallat els motius, habitualment la causa d'aquestes desestimacions sol ser no complir amb els requisits mínims, haver-s'hi detectat alguna irregularitat o bé, en el cas dels grups de nova creació, no haver dipositat els avals requerits, que equivalen a l'1% dels votants de la demarcació. De fet, en el cas de P1C es dóna la circumstància que la llista que havien presentat estava formada per un únic candidat, en lloc dels quinze necessaris.

Pel que fa a la circumscripció de Girona (on voten la gran majoria d'electors de la Cerdanya), la Junta Electoral de zona també ha validat 15 llistes, que a grans trets coincideixen amb les formacions que concorren a Lleida. Són, també per ordre de presentació de la documentació: PSC, Comuns-Sumar, PP, ERC, Frente Obrero, CUP, Vox, Cs, Aliança Catalana, Junts, PACMA, PUM+J, PCTC, Alhora i Recortes Cero. En aquest cas, com a la demarcació lleidatana, també ha quedat exclòs el Partit Univers Català, per no complir amb els requisits. A les eleccions de 2021, Junts va ser la força més votada a les comarques gironines i va aconseguir 7 diputats, mentre que ERC en va obtenir 4; el PSC, 3; la CUP, 2, i Vox, 1.

Quant a les altres dues demarcacions, a la de Barcelona -que concentra 85 dels 135 escons en joc- s'han proclamat finalment 16 de les 20 candidatures que s'havien sol·licitat i, per tant, n'hi ha quatre que han quedat excloses. Entre elles hi ha novament el Partit Univers Català, juntament amb les formacions Reinicio Político-Reset, Família y Vida i FNC. Finalment, a Tarragona s'ha repetit l'exclusió de P1C, mentre que s'hi ha acceptat les 18 llistes restants, de manera que serà l'àrea on hi haurà més opcions de vot. A banda de totes les formacions que es presenten a les altres tres demarcacions, a la circumscripció tarragonina també hi concorren els grups Izquierda por España i Convergents. A les eleccions del 2021, a Barcelona el PSC va ser la força més votada amb 23 escons, seguit d'ERC amb 19, Junts amb 16, Vox amb 7, ECP també amb 7, la CUP amb 6, Cs amb 5 i PP amb 3; i a Tarragona, la primera força va ser ERC amb 5 escons, seguida del PSC amb 4, Junts també amb 4, Vox amb 2 i CUP, Cs i ECP amb 1 en cada cas.

Mostrar formulari de contacte