Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Prohibeixen a un espoliador l'accés a un jaciment paleontològic de Coll de Nargó

Prohibeixen a un espoliador l'accés a un jaciment paleontològic de Coll de Nargó

Els Mossos d'Esquadra investiguen un home de 70 anys a qui han intervingut més de 8.200 fòssils, principalment de crustacis. Entre els municipis dels quals hauria extret peces també hi ha la Pobla de Segur
Una part de les restes paleontològiques, incloses peces de Coll de Nargó, intervingudes al domicili d'un espoliador (Mossos d'Esquadra)
29/09/2020 11:45

Els Mossos d'Esquadra han comunicat aquest cap de setmana passat que han intervingut 8.244 fòssils espoliats al llarg dels darrers anys en diversos jaciments paleontològics de Catalunya. Entre ells hi ha el jaciment de restes de dinosaure de Prats de Carreu, al municipi alturgellenc de Coll de Nargó, i també el de Sensui, a la Pobla de Segur.

La policia treballa amb la hipòtesi que les peces haurien estat sostretes presumptament per un home de 70 anys conegut com "el Senyor dels Crancs" perquè majoritàriament tenia crustacis decàpodes de quatre espècies diferents. Els fets es remunten al mes de març de 2019, quan els Agents Rurals van enxampar l'espoliador amb 18 fòssils de crancs que acabava d'extreure del Paratge del Clot Sant Romà, a Bellprat (Anoia), i que tenen una antiguitat d'entre 35 i 45 milions d'anys. La jutgessa del cas ha prohibit a l'investigat entrar a cinc jaciments catalans, entre ells el de Coll de Nargó.

La investigació, de fet, va començar el 2016, quan es va detectar que havien fet diversos espolis al jaciment al jaciment esmentat Bellprat. Per aquest motiu els Agents Rurals feien inspeccions rutinàries freqüentment per prevenir aquesta conducta delictiva. Finalment, el 9 de març de 2019 van sorprendre el presumpte espoliador. A banda de les peces sostretes, també se li va comissar una targeta de memòria amb fotografies d'extraccions similars. Segons la investigació policial, l'home cometia delictes similars com a mínim des del 1996.

Milers de restes i àmplia documentació

Després d'aquesta primera intervenció, el maig de 2019 la Fiscalia de Patrimoni Històric va demanar poder entrar i escorcollar el domicili de l'espoliador d'Igualada per recuperar el material que sortia a les fotografies. L'operatiu, dut a terme pels Mossos, es va fer al juliol i va permetre recuperar milers de fòssils mil·lenaris. Els agents també van recollir mapes, documentació dels jaciments paleontològics afectats i diapositives que, a contrallum, permetien visualitzar clarament fotografies de jaciments, fòssils enterrats i posteriorment extrets, dades dels emplaçaments i dates dels espolis.

Arran de les proves, la Fiscalia de Barcelona especialitzada en patrimoni històric va demanar que l'home no es pogués apropar als jaciments saquejats. Una petició que va admetre la jutgessa d'Instrucció 1 d'Igualada. Aíxi, ara l'investigat té terminantment prohibit entrar als jaciments de Prats de Carreu (Coll de Nargó), Sensui (la Pobla de Segur), Clot de Sant Romà (Bellprat), Roca Llarga-els Mollons (la Pobla de Claramunt, Anoia) i la Valleta (Vilaseca de Seròs, Segrià).

La investigació i les actuacions policials han conclòs que el valor dels danys ocasionats i el material intervingut supera els 140.000 euros. Actualment els fòssils decomissats són en dipòsit judicial als magatzems del Departament de Cultura, ja que totes les restes arqueològiques i paleontològiques són de titularitat pública i patrimoni públic. Les extraccions sense una metodologia científica malmeten el jaciment i comporten la pèrdua d'informació històrica de forma permanent. Aquesta pèrdua d'informació i els danys als jaciments són delictes amb penes que poden arribar als tres anys de presó.

 

 

Mostrar formulari de contacte