Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Projecció a la Seu d'Urgell del documental 'Bruixes, la gran mentida'

Projecció a la Seu d'Urgell del documental 'Bruixes, la gran mentida'

L'acte, titulat 'Memòria és nom de dona', tindrà lloc aquest dimecres al vespre (19.30 h), a Cinemes Guiu, i inclourà les intervencions de Carmen Xam-mar, Montse Armengou, Meritxell Yanes i Oriol Cortacans

Acte 'Memòria és nom de dona', a la Seu d'Urgell
Acte 'Memòria és nom de dona', a la Seu d'Urgell
07/06/2022 14:15

Cinemes Guiu de la Seu d'Urgell acollirà aquest dimecres, a 2/4 de 8 del vespre, l'acte 'Memòria és nom de dona', en el marc del qual es projectarà el documental ficcionat 'Bruixes, la gran mentida' i s'oferirà un col·loqui en el marc de la campanya de desgreuge a dones que van ser condemnades i executades per l'acusació de bruixeria.

L'acte comptarà amb les intervencions de Carmen Xam-mar, doctora en història per la Unversidad de Cantabria; Montse Armengou, periodista i directora del programa 'Sense Ficció' de TV3; Meritxell Yanes, actriu principal del documental, i Oriol Cortacans, productor executiu d'aquest reportatge. La presentació serà a càrrec de Marta Pujantell, directora de RàdioSeu.

La campanya "Memòria és nom de dona" ha estat organitzada per l'àrea d'Igualtat de la Diputació de Lleida i la revista Sàpiens, després de la recent estrena a TV3 del reportatge 'Bruixes, la gran mentida'. El cicle ha previst actes tant a la Seu com a Bossòst, Cervera, Bellcaire d'Urgell i Torrefarrera, atès que són cinc municipis on es té constància que hi va haver judicis per bruixeria considerats actualment com a injustos i sense cap garantia per a les processades.

De fet, un dels casos que s'explica en el reportatge és el de Jerònima Hugueta 'La Carabassera', una dona d'Andorra establerta a la Seu que va ser executada per aquest motiu. De l'Alt Urgell, hi ha documentats 12 judicis a dones per bruixeria. En la seva estrena a televisió, el programa va tenir una audiència de 273.000 espectadors, amb un share del 12,3%.

La Diputació de Lleida va col·laborar en la realització del film “amb la voluntat de contribuir a un exercici de reparació de justícia històrica envers totes aquelles dones que van patir la repressió i un nivell de violència extrema", segons ha dit la diputada provincial Helena Martínez, que creu que "en part, això és a l'origen de moltes de les actituds masclistes que encara perduren a les nostres societats”. ‘Bruixes, la gran mentida’, dirigit per Joanna Pardos amb la realització de Roman Parrados, vol establir un vincle entre la repressió dels segles XV i XVII i la violència de gènere de l'actualitat, amb l'explicació de casos reals d'aquella època i l'aparició d’especialistes en diferents matèries com ara la història, el dret, la cultura i la sociologia. El documental es va idea en base al monogràfic que la revista Sàpiens va realitzar sobre aquells fets.

Mostrar formulari de contacte