Prop de 200 cavalls fan la transhumància de Tor a Sant Martí de Canals
Aquests dies els animals són portats al Pallars Jussà perquè estiguin en millors condicions a l'hivern. La tradició segueix despertant expectació tot i que cada cop la fan menys explotacions
Durant el recorregut els cavalls es desvien per carreteres antigues o vorals amples per facilitar el pas dels vehicles i no ocasionar llargues cues. Tot i això, per ordenar la convivència entre animals i vehicles, els Mossos d'Esquadra aturen els conductors al pas dels cavalls i eugues.
Es tracta d'un camí d'anada i tornada: ara al novembre els cavalls baixen de la muntanya per passar l'hivern lluny de la neu i a prop de les pastures. I a finals de primavera, faran el camí invers i tornaran a la muntanya a la recerca d'herba verda i fresca.
Actualment molts ramaders segueixen portant els animals a passar l'estiu a la muntanya, però cada cop són menys els que fan la transhumància a peu, perquè la gran majoria ja fan l'operació amb camions. Un dels indrets on hi ha més bestiar a l'època de bon temps és la muntanya de Llessui, on s'hi porta animals tant del Pallars com de la resta del Pirineu català.
#EnImatges Prop de 200 cavalls fan aquests dies la transhumància de Tor a Sant Martí de Canals: https://t.co/RBRMnoa1Md#PallarsSobirà #Pirineu 📷ACN @martalluvich pic.twitter.com/mQ929pB6ZM
— RàdioSeu (@RadioSeu) November 28, 2023