Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Prop de 27.000 explotacions de la demarcació de Lleida podran accedir a un segell de sostenibilitat ambiental, econòmica i social

Prop de 27.000 explotacions de la demarcació de Lleida podran accedir a un segell de sostenibilitat ambiental, econòmica i social

El Departament d'Acció Climàtica aportarà fins a 5.000 euros per explotació per "ajudar" en el procés de millora

Guillaumes ha presentat al sector agrari de les comarques de Lleida el nou model productiu de Producció Agrària Sostenible (PAS) (Foto: Gencat)
Guillaumes ha presentat al sector agrari de les comarques de Lleida el nou model productiu de Producció Agrària Sostenible (PAS) (Foto: Gencat)
14/02/2023 13:15

Un total de 26.916 explotacions agràries de la demarcació de Lleida podran fer ús de la nova eina que impulsa el Departament d'Acció Climàtica per certificar i posar en valor la feina que fa el sector. Es tracta d'un segell que quantificarà la sostenibilitat de les explotacions en els àmbits ambientals, socials i econòmics.

Segons ha explicat la directora general d'Agricultura, Elisenda Guillaumes, hi ha una línia d'ajuts d'1,2 MEUR que permetrà donar fins a 5.000 euros per explotació per tal que facilitar la digitalització i monitorització del procés. La previsió és que a finals d'aquest 2023 ja es pugui començar a treballar amb aquesta certificació en fruita dolça, horta i llet d'oví i cabrum per tal que l'any que ve s'estengui a tots els sectors.

Guillaumes ha presentat al sector agrari de les comarques de Lleida el nou model productiu de Producció Agrària Sostenible (PAS) amb l’objectiu de poder avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agràries catalanes segons el seu nivell de sostenibilitat des de la triple vessant ambiental, social i econòmica. L’objectiu del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és que més del 50% de les explotacions siguin sostenibles des d’un punt de vista ambiental, però també des de la vessant econòmica i social a través d’aquesta nova certificació, a la qual el sector s’hi podrà adherir de forma voluntària.

La directora general ha manifestat que la idea principal és acompanyar els productors i productores en la transformació cap a la sostenibilitat global, "i posar en valor i fer visible el seu esforç per assolir aquests nous reptes". Per impulsar aquesta transformació del model productiu, el Govern està elaborant la nova Llei de Producció Agrària Sostenible i, alhora, està desenvolupant la certificació de Producció Agrària Sostenible, que permetrà acreditar legalment les explotacions sostenibles catalanes identificant els seus productes amb l’objectiu de fer arribar el missatge als consumidors.

Calculadora de sostenibilitat

Per tal d’obtenir aquesta certificació, els productors hauran de digitalitzar les dades de la seva explotació i mitjançant, la PAS-Calc, la calculadora de sostenibilitat que el Departament posarà a disposició del sector, podran obtenir l’informe de sostenibilitat, el qual permet quantificar la sostenibilitat de les explotacions i calcular 6, de les 16 de les petjades ambientals que actualment ha definit Europa. En aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica està subvencionant la digitalització de les dades a través de la primera línia d’ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya (PEAC) que ara mateix es pot sol·licitar, fins al 27 de febrer. En concret hi ha previst 1,2 milions d’euros per poder calcular aquest perfil amb un topall màxim de 5.000 euros d’ajut per explotació.

Des del punt de vista ambiental es contemplen factors com la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada, i la salut i el benestar animal. El bloc social avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o la qualitat, el producte i la informació.

Menys d'un 10 per cent de certificacions de qualitat

Guillaumes ha recordat que actualment només el 9% de les explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderes produeixen segons les certificacions de qualitat que actualment hi ha a Catalunya (l’ecològica i la integrada). En aquest sentit, ha destacat que aquest és un “projecte inclusiu” per donar cabuda el 100% de les explotacions del país: “Tothom podrà utilitzar el càlcul i veure el nivell de sostenibilitat de la seva explotació només prement un botó. Serà una eina gratuïta que el Departament posarà a la disposició de totes les explotacions. I, de forma voluntària una vegada hi hagi el segell, les explotacions que vulguin podran certificar-se. Serà una forma fàcil de poder-ho comunicar i totalment compatible i complementari amb l’agricultura ecològica".

Per aconseguir la certificació, les explotacions interessades ho hauran de comunicar i una vegada verificat el compliment de les pràctiques de sostenibilitat, incloent una presa de mostres i anàlisi multiresidus, s'obtindrà la certificació PAS. El disseny de tot el model productiu, s’ha basat en el model d’Avaluació de la Sostenibilitat per a l’Agricultura i l’Alimentació promogut per la FAO.

Pacte Verd Europeu

La Producció Agrària Sostenible (PAS) està també totalment alineada amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que és l’estratègia de creixement sostenible i integrador de la Unió Europea. “Volem treure el màxim rendiment de la bona feina que ja fa el sector, optimitzant recursos, i sense hipotecar les generacions futures fomentant pràctiques més sostenibles”, ha conclòs la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes.

Mostrar formulari de contacte