Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Protecció Civil activa la fase d'alerta del pla NEUCAT pel risc de nevades

Protecció Civil activa la fase d'alerta del pla NEUCAT pel risc de nevades

Les pròximes hores podria nevar a diverses comarques catalanes, entre les quals hi ha l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà El SMC preveu que també nevarà dissabte a cotes superiors a 400 metres
Mapa Meteorològic - 16-12-09
16/12/2009 18:06

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat a les 12.40 hores d’aquest dimecres la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per nevades (NEUCAT). L’activació de l’alerta s’ha fet arran de l’avís de situació meteorològica de risc per neu, emès pel Servei Meteorològic (SMC).

Segons informa el SMC, a partir de la propera matinada és probable que nevi en cotes superiors a 200 metres a les comarques del Pallars Jussà, la Noguera i el Segrià, mantenint-se aquesta previsió fins a les 13.00 hores de demà. La nevada serà feble i en general la neu no arribarà a quallar, tot i que en punts del terç oest es poden arribar a acumular gruixos de 2 cm. A la zona de Ponent la neu pot caure a totes les cotes.

També hi ha la possibilitat, tot i que és menys probable, que aquestes nevades es produeixin en moltes altres comarques. Entre la 1 de la propera matinada i les set del matí de dijous hi ha risc de nevades a l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Camp, l'Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Pla d'Urgell, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Segarra, el Solsonès, la Terra Alta i l'Urgell.

Entre les set del matí i les 13.00 hores de dijous, podria nevar a l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Camp, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Baix Llobregat, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, Osona, el Pla d'Urgell, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Segarra, el Solsonès, la Terra Alta, l'Urgell, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

D’altra banda, el SMC ha emès un avís per dissabte, 19 de desembre, i diumenge, 20 de desembre, en el que es preveuen nevades a Catalunya, amb un gruix de neu superior a 2 cm a cotes superiors a 400 metres. Aquestes nevades afectaran, principalment, al terç sud i a la resta del Prelitoral, així com a punts del litoral. Davant d’aquesta situació, la DGPC de la Generalitat restarà emetent als avisos del SMC.

Consells per nevades

Davant les prediccions de nevades a Catalunya, el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació recorda que cal tenir sempre presents les següents recomanacions:

- Cal fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació.
- Cal extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través del telèfon d’informació ciutadana, 012; el Web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit; el portal de la mobilitat: www.mobilitat.net; el web www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques.

Consells a la població sobre riscos d’aiguats i nevades:

En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. S'ha de reduir la velocitat i evitar frenar bruscament, a més de seguir les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que s'augmenti la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena. No s'ha avançar la resta de vehicles.

- D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle; comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del cotxe; i portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant. A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, cal que extremin les precaucions els conductors i els vianants.

Mostrar formulari de contacte