Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT

L'episodi de forts vents començarà aquest dissabte al matí a les comarques del Pirineu occidental, s'anirà reforçant al llarg del dia i a la tarda - vespre afectarà les comarques de la metitat oest de Catalunya fins al migdia de diumenge quan tornarà a quedar restringit a l'àmbit del Pirineu
27/12/2014 13:37

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, d'acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que a partir de demà dissabte al matí bufarà vent fort a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu occidental. A partir de la tarda i durant tota la nit, el vent s'anirà reforçant guanyant intensitat i extensió, afectant tot el Pirineu i les comarques de la meitat oest de Catalunya, especialment a les cotes mitjanes de les Terres de l'Ebre, interior de Tarragona i oest de la Catalunya Central. Destaquen les zones de l'Anoia i el Penedès com les de major risc.

A més d'aquestes zones de risc, durant la nit de dissabte a diumenge Protecció Civil de la Generalitat destaca com a zones d'especial seguiment degut a la vulnerabilitat del territori davant els efectes del vent les comarques del Segrià, Garrigues, Urgell, Segarra, Anoia, Bages, Alt i Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrotxa i a les comarques del sud de Barcelona, a les cotes més altes del Baix Llobregat i Garraf.

Segons la previsió de l'SMC, els forts vents de component nord podrien provocar ratxes màximes superiors a 90 km/h i properes als 125 km/h a les cotes altes del Pirineu, Prepirineu i a les Terres de l’Ebre. A les cotes mitjanes (entorn els 700 metres) del Prelitoral de Tarragona i l’oest de la Catalunya Central les ratxes es podrien aproximar als 90 km/h puntualment.

El vent bufarà de component nord i es preveu que les ratxes més fortes s'assoleixin a les cotes més elevades on es podrà produir el fenomen del torb per la neu que pot caure.

Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l'aire lliure i condicionar-los a que es puguin realitzar de forma segura respecte la possible afectació pel vent en cada moment, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d'arbres o branques.

S'ha demanat també que es reforci l'ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l'exterior (il·luminació sobre tot) i qualsevol element penjat o en alçada.

Cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se.

També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

Ès altament recomanable que les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin a les zones abans indicades durant el període d'afectació. En les activitats i treballs en alçada caldrà també reforçar la seguretat.

La resta d'activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.

També es preveu molt mala mar a la costa brava, tot i que en bufar vent de component nord, es preveu que només pugui afectar amb intensitat al litoral al Cap de Creus i de Begur. Protecció Civil ha emès una prealerta del pla INUNCAT en motiu d'aquest avís del SMC des d'avui i fins el proper diumenge.

En quant a la neu, la previsió del SMC indica una nevada important a les comarques de la vessant nord, Val d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà, motiu pel qual Protecció Civil a emès una prealerta del pla NEUCAT per demà dissabte i fins al diumenge inclòs. La combinació de la neu amb el vent a cotes altes és especialment perillós pel fenomen del torb.

INFORMEU-VOS al twitter @emergenciescat i al webwww.gencat.cat/interior/ventades/

CONSELLS GENERALS DE PROTECCIÓ CIVIL davant les VENTADES:

Si sou a casa
Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.


Si sou a l'exterior
Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.
Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.


Si heu de conduir
Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.
Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.


Si feu una activitat de lleure
Aneu amb compte en practicar esports a l'aire lliure.
En l'esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure's afectats pel vent.
Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l'acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d'allaus.
 

Mostrar formulari de contacte