Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta per fort vent al Pirineu

Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta per fort vent al Pirineu

També es manté la prealerta del Pla NEUCAT per la previsió de nevades. Es recomana extremar la precaució en la mobilitat i a prop de zones arbrades com boscos, parcs i jardins
01/04/2022 19:25

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest divendres en alerta el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fort vent al Pirineu i a l’Alt Empordà, amb ratxes que poden superar els 90 km/h i 108 km/h, respectivament.

Segons informa l’SMC, aquest dissabte l’afectació s’estén a tota la meitat oest de Catalunya, sobretot al matí i migdia. El vent bufarà de component nord i les ratxes més fortes se superaran especialment a les zones altes.

En aquests moments no consten incidències destacables pel vent, però, pel que fa a la xarxa viària, s'ha tallat preventivament la via BV-4024 de Bagà cap a Coll de Pal per les ventades.

Protecció Civil de la Generalitat recomana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Consells d'autoprotecció davant ventades.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

  • Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

Es recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través de les xarxes socials @emergenciescat.

Prealerta pla NEUCAT per nevades

A banda de la previsió de vent, també es manté en prealerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) d’acord amb la previsió de l’SMC i per les afectacions que se'n poden derivar.

Aquest divendres i dissabte es podran acumular més de 5 cm per sobre de 600 m al Pirineu, especialment la vessant nord del Pirineu occidental. La precipitació serà en forma de neu a totes les cotes i a causa del vent hi haurà torb. La distribució geogràfica del fenomen dins de la zona avisada serà extensa. De cara a diumenge, hi ha la possibilitat que s'acumulin més de 2 cm per sobre de 500 m a les comarques de la demarcació de Girona, podent baixar puntualment fins als 400 m.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania, de cara a la mobilitat per aquestes zones, que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Cal tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si hi ha alguna emergència. S'ha d'evitar la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.

  • Alerta per fort vent al Pirineu (Imatge: SMC)
  • Avís per neu (Imatge: SMC)

Mostrar formulari de contacte