Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Protecció Civil demana precaució en els desplaçaments pels ruixats intensos

Protecció Civil demana precaució en els desplaçaments pels ruixats intensos

L'onada de calor ha deixat valors màxims de 39,4 graus a Tremp. L'episodi no ha estat gaire persistent ni ha registrat temperatures extremes més enllà del que és habitual per l'època, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya

22/07/2016 19:45

L'entrada progressiva d'aire càlid provinent del nord d'Àfrica entre diumenge i dijous ha estat el causant de l'augment de temperatura a gran part del país, sobretot a les terres de Ponent, Prepirineu occidental i a la Catalunya central. El valor màxim s'ha registrat a Tremp, amb 39,4 graus dimarts passat, segons ha destacat el Servei Meteorològic.

No obstant, i a diferència del que apuntaven els models meteorològics els dies previs, no ha estat un episodi gaire persistent ni s'han registrat valors extrems de temperatura, més enllà del que és habitual en aquesta època de l'any. Les temperatures també han estat molt altes a poblacions com Organyà, on també dimarts es va assolir els 38 graus.

Pluges intenses

D'altra banda, Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de ruixats importants que poden anar acompanyats de fortes ratxes de vent, calamarsa i llamps que han d'afectar Catalunya coincidint amb l’operació sortida pròpia d’un divendres de juliol. Per això s'ha demanat especial precaució en la conducció.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) poden donar-se per tant a Pirineu i Prepirineu que arribin a superar el 20 litres/m2 en 30 minuts. Els ruixats poden afectar amb intensitat 35 comarques catalanes, amb pluges que poden anar acompanyades de tempesta i localment pedra. Destacar que addicionalment en molts casos el vent bufarà ratxejat i amb cops forts podent provocar situacions de risc.

Durant la propera nit i part de demà també està previst que es puguin seguir produint fortes pluges al litoral i prelitortal des de Tarragona fins a Girona, a més d’Osona i Moianès.

Rebaixa de l'alerta per incendis forestals

En canvi, el pla Alfa dels Agents Rurals ha rebaixat el nivell d'alerta d'incendis forestals a totes les comarques catalanes. A hores d'ara, ja no hi ha cap comarca en nivell 2 (alt) i la majoria ha caigut al nivell 1 (moderat). Les comarques del Pirineu, el Pla d'Urgell i les del nord de Girona i de la Catalunya Central tenen un risc baix de foc.

Mostrar formulari de contacte