Protesta dels restaurants 'Km 0 Slow Food' contra el confinament per municipis
Representants del sector, vestits amb caretes de dirigents polítics, han trencat 60 plats a davant de la Generalitat per mostrar que n'estan "farts". Entre els establiments amb aquest distintiu n'hi ha sis a l'Alt Pirineu
Els restaurants de la marca KM 0 Slow Food Catalunya, que aposten per prioritzar el producte local i de proximitat a les seves cartes, s'han concentrat aquest dilluns a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per protestar contra el confinament per municipis encara vigent a tot Catalunya. Entre els integrants d'aquesta associació hi ha sis restaurants de l'Alt Pirineu: El Rastell (la Seu d'Urgell), Espai de Tast Mas d'Eroles (Adrall), Arç Cerdanya Ecoresort (Prullans), Cafè Pessets (Sort), El Celler dels Joglars (Montardit de Baix) i Fonda Farré (Baro).
En la protesta, els restauradors han muntat quinze taules amb coberteria a davant del Palau de la Generalitat i quatre d'ells, amb la cara tapada amb caretes de dirigents polítics -Pere Aragonès, Alba Vergés, Salvador Illa i Pedro Sánchez- han llençat a terra una seixantena de plats. Amb aquesta trencadissa, han volgut simbolitzar que estan "farts" i que "la situació és insostenible", segons ha afirmat a l'ACN el president de Cuineres i Cuiners Km0 Slow Food, Isaac Gómez, que ha reclamat mesures "més quirúrgiques" i s'ha sumat al clam de les zones rurals perquè si cal seguir aplicant confinaments aquests siguin, com a mínim, d'àmbit comarcal.
Goméz lamenta que els responsables polítics no entenen que amb l'actual tancament per municipis "la restauració de pobles petits no pot viure de cap manera", i sosté que "no es pot tractar igual els restaurants de pobles i comarques amb pocs habitants que els de grans ciutats o de comarques de 500.000 persones". Per això, l'entitat –que en total agrupa prop de 60 restaurants i 18 menjadors escolars-, reclama "confinaments de supervivència" a les zones poc poblades i nuclis rurals on la mobilitat entre municipis "és vital pel dia a dia". És a dir, que almenys es garanteixi la mobilitat comarcal.
Set dels 60 associats ja han tancat
D'altres reclamacions que han plantejat en aquesta acció són "el pagament dels ERTO de manera immediata" -una mesura que depèn del Govern espanyol- i "ajudes directes per pal·liar la greu situació de la restauració". Gómez, de fet, ha denunciat que per a alguns dels associats aquestes mesures, si arriben, ja arribaran massa tard, perquè 7 dels seus 60 membres ja han abaixat la persiana. I alerta que "en tancaran més si això segueix així".
El president dels Cuiners i Cuineres Km 0 Slow Food ha recordat que aquests establiments es distingeixen per apostar per "treballar molt directament amb productors agroalimentaris" i que ara no els hi poden comprar res, perquè els potencials comensals no poden arribar al seus locals. Gómez remarca que "això és una cadena, i ells també pateixen molt".
"Un tancament encobert"
Un altre dels restauradors que s'ha desplaçat fins a Barcelona per protestar, Martí Rosàs, propietari de Ca la Maria de Llagostera, també ha posat l'accent a exigir la fi del confinament municipal, el qual veuen com "un tancament encobert", perquè "en poblacions petites, si només pot venir la gent del municipi, és inviable per a la majoria de negocis". Com a exemple, ha assenyalat que en aquest municipi del Gironès hi ha uns 8.000 habitants i més de 20 restaurants. Rosàs, a més, ha qualificat de "vergonyós" que encara no hagin cobrat "res" de les ajudes promeses per les administracions.