Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Protesta veïnal a Berga contra l'augment de la inseguretat a la ciutat

Protesta veïnal a Berga contra l'augment de la inseguretat a la ciutat

Totes les associacions de veïns s'han manifestat per denunciar els creixents casos d'ocupacions, tràfic de drogues, furts, robatoris i incivisme. Les entitats lamenten la passivitat de l'Ajuntament i exigeixen més efectius policials, com també que es faci complir l'ordenança de via pública

Protesta veïnal a Berga per denunciar l'augment de la inseguretat a la ciutat (Imatge: TV Berguedà)
Protesta veïnal a Berga per denunciar l'augment de la inseguretat a la ciutat (Imatge: TV Berguedà)
03/12/2021 09:40

Berga ha viscut aquest dijous una protesta veïnal, inèdita els darrers anys, per denunciar l’augment de la inseguretat tant al nucli antic com a la resta de la ciutat. Unes 150 persones es van concentrar davant de l’Ajuntament, en una acció que havia estat convocada per la totalitat de les associacions de veïns del municipi. Alerten de l'expansió incontrolada de problemàtiques com ara ocupacions de pisos, tràfic de drogues, furts, robatoris i incivisme.

Els veïns van llegir un manifest en què, entre d'altres reivindicacions adreçades a l'Ajuntament de Berga (governat des del 2015 per la CUP, amb el suport actualment d'ERC), exigeixen que s’ampliï de manera urgent la plantilla de la Policia Local i que el consistori sol·liciti un augment d'efectius dels Mossos d’Esquadra, per disposar de més recursos per fer front a aquesta onada d'inseguretat.

En aquest sentit, denuncien que, segons els han reconegut des de la mateixa policia local, darrerament han augmentat especialment les ocupacions, molts cops perpetrades per individus vinguts de fora el municipi i que actuen amb ànim de lucre. Una problemàtica que fins fa poc es concentrava especialment al centre històric però que ara ja afecta "tots els barris de la ciutat". El mateix ha passat amb l'increment de robatoris a domicilis o locals particulars, cosa que denota una major presència -o arribada- de delinqüents  a la capital del Berguedà.

Les entitats veïnals també subratllen que no només cal ampliar les plantilles policials, sinó que això ha d'anar acompanyat de l'aplicació, efectiva i sense excepcions, de l’ordenança de via pública. I és que, segons exposen, hi ha punts d'aquesta normativa que “no es compleixen reiteradament, no n'hi ha un control estricte i, el pitjor de tot, no se sanciona”. Alhora, sol·liciten que s'actualitzi l'ordenança per donar resposta efectiva tant a les ocupacions o furts com als creixents episodis d'incivisme, baralles i aldarulls.

"Zones normalitzades" de venda de droga

A tot plegat s'hi afegeixen les queixes per la constatació d'un fort augment del tràfic de drogues a Berga. Ara fa dues setmanes, precisament, els Mossos d'Esquadra van detenir un home per cultivar més de 500 plantes de marihuana en un pis del carrer Mossèn Huch, que actualment és una de les zones més conflictives de la ciutat tot i ser a pocs metres del carrer Major. L'arrest i registre es va produir arran del fet que el presumpte responsable del narcopis tenia el subministrament elèctric punxat i això va provocar un incendi a la xarxa per sobrecàrrega. Sobre aquesta altra problemàtica, els veïns lamenten que ara mateix fins i tot hi ha “zones normalitzades" de venda de droga, "repartides per la ciutat", i "plantacions il·legals en ple centre comercial”.

A més a més, a banda de tots aquests incidents, les associacions consideren encara més alarmant “la manca de sensibilitat del consistori davant d’aquests fets greus, i que generen aquesta sensació real de por i d’inseguretat”. I retreuen que “l’equip de govern de la ciutat no és gaire receptiu” a les seves inquietuds i preocupacions. Finalment, el manifest apunta que aquesta protesta “és un toc d’alerta”, perquè creuen que “alguna cosa no funciona a la ciutat i s’ha de solucionar”. I acaben recordant que des de ja fa temps “no és estrany sentir entre els habitants, i entre els visitants, la frase 'Berga està molt malament'”.

Mostrar formulari de contacte