Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Prova pilot de neteja viària al centre històric de la Seu amb vehicles i maquinària del Comú d'Andorra la Vella

Prova pilot de neteja viària al centre històric de la Seu amb vehicles i maquinària del Comú d'Andorra la Vella

L'Ajuntament urgellenc estudia adoptar el model de la capital andorrana, amb l'objectiu de millorar la imatge de la ciutat i fer més efectiu el manteniment diari dels carrers del nucli urbà

16/10/2023 19:45

El carrer dels Canonges de la Seu d'Urgell ha estat escenari d'una prova pilot de neteja viària a càrrec de treballadors, vehicles i maquinària del Departament d’Higiene i Medi Ambient del Comú d’Andorra la Vella. Durant la demostració, els operaris de la capital andorrana també han netejat la superfície dels contenidors soterrats que hi ha al carrer Major i al carrer de Fra Andreu Capella.

L'acció havia estat acordada per l'Ajuntament de la Seu, que estudia adoptar aquest sistema de neteja com a model per tal de millorar l'aspecte tant del centre històric com de la resta del nucli urbà. Per això, la prova l'han seguit de prop l'alcalde urgellenc, Joan Barrera, i el cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, acompanyats del primer tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient de la Seu, David Servat; el regidor de Via Pública, Antoni Nadal, i el conseller de Sostenibilitat i Innovació del Comú andorrà, Gerard Estrella

Barrera ha agraït a Astrié les facilitats que ha posat el Comú d’Andorra la Vella per portar a terme aquesta prova, perquè "és una mostra de bona col·laboració entre les administracions públiques" de les capitals andorrana i urgellenca. El batlle urgellenc ha assenyalat que d'aquesta manera volen "conèixer de primera mà com ho fan al Comú d’Andorra la Vella i així saber com porta-ho a terme a la Seu", perquè veuen la capital del Principat com "una referència en neteja viària, en tant que és una parròquia molt gran i amb molta afluència de visitants, però que alhora està molt neta". Per fer la prova, remarca l'alcalde, s'ha triat "un dels carrers més emblemàtics del nostre centre històric".

Sobre el cost que tindria adquirir aquests aparells, que s'afegirien als que ja té a l'abast la Brigada Municipal, Joan Barrera ha avançat que calculen que seria d'uns 200.000 euros. La seva implementació a la ciutat, per tant, estaria vinculada als futurs pressupostos i la seva aprovació.

De la seva part, el cònsol major ha expressat la satisfacció pel fet que "ha estat la primera vegada que expliquem a fora de la nostra parròquia la neteja de la via pública que portem a terme" i per això estan molt contents "que se’ns hagin reconegut i que un ajuntament com el de la Seu d’Urgell el vulgui replicar".

 

Sanejar a fons per extreure brutícia incrustada

Per dur a la pràctica la prova, s'ha portat d'Andorra a la Seu un camió cisterna, una furgoneta també equipada amb cisternes i una 'pick-up'. Els operaris han fet servir aigua calenta a pressió i detergent, cosa que permet "sanejar a fons, extreure xiclets del ferm i eliminar la brutícia produïda per orins i defecacions de gossos", tal ha destacat Gerard Estrella. Igualment, s’ha fet dut a terme una neteja en profunditat de la superfície de contenidors soterrats, que generen mala olor i brutícia. Per Barrera, aquesta prova pilot “és una lliçó de futur, ja que actualment no disposem d’aquestes màquines però en prenem nota per poder adaptar-nos i aconseguir implementar aquest sistema de neteja de la via pública tan efectiu, i aquest és un dels objectius de l’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu, tenir una ciutat més neta”. 

El cònsol major d’Andorra la Vella ha explicat que el sistema de neteja del Comú consisteix en tres eixos bàsics: "la calendarització, els carrers es netegen un mínim d’una vegada al mes; ús de mitjans tècnics, que permeten avançar més la neteja, i en això el Comú hi ha invertit durant molt anys un volum important de diners en maquinària; i el tercer factor, és la pedagogia, perquè tenir els carrers nets invita a la gent a no embrutar-los".

Gerard Estrella hi ha afegit que l’equip de neteja està format per 30 persones que treballen a torns, també els caps de setmana i festius perquè “cal netejar els carrers cada dia”. Respecte a la maquinària, el Departament d’Higiene i Medi Ambient compta amb un camió cisterna de 6.000 litres de capacitat que es fa servir per netejar a pressió per poder desincrustar la brutícia més resistent, mentre que un equip d’operaris fa una repassada amb unes ‘karchers,  apart de recollir trastos i recollida selectiva d’escombraries. “Som una parròquia molt turística i, per tant, la volem donar una imatge de netedat”, ha conclòs Estrella.

  • Prova pilot de neteja viària al centre històric de la Seu amb vehicles i maquinària del Comú d'Andorra la Vella
    Prova pilot de neteja viària al centre històric de la Seu amb vehicles i maquinària del Comú d'Andorra la Vella
  • Demostració de neteja de contenidors soterrats al carrer Major de la Seu, per part d'operaris d'Andorra la Vella
    Demostració de neteja de contenidors soterrats al carrer Major de la Seu, per part d'operaris d'Andorra la Vella

Mostrar formulari de contacte