Prullans acollirà la primera Diada dels Fruits i Herbes Oblidades de Catalunya
Prullans acollirà aquest divendres i dissabte, 3 i 4 d'octubre, la primera Diada dels Fruits i Herbes Oblidades de Catalunya, sota el nom d'ARÇ. Es tracta d'una fira pionera al país, ja que no n'existeix cap altra d’aquestes característiques i està inspirada en la que s’organitza des de l’any 1981 a Casola Valsenio, a Itàlia.
La iniciativa pretén posar en valor els fruits i herbes oblidades del territori i ser un punt de trobada entre professionals, productors, tècnics i públic en general. A més, vol esdevenir un espai de referència per a la creació de sinergies que garanteixin el seu coneixement, la recuperació i l'aplicació en diferents camps i sectors (producció agro-ecològica, gastronomia, jardineria, medicina, cosmètica i decoració, entre d'altres).
A més de donar a conèixer les característiques i les qualitats dels fruits silvestres, un altre objectiu de la proposta és consolidar la població de Prullans com un centre d’estudi i de difusió de les alternatives agroalimentàries i medicinals que poden representar a l'economia agrària tradicional de la Cerdanya i tot el Pirineu. En aquest sentit, es posarà en marxa un grup de treball permanent que desenvoluparà estudis i publicacions relacionades amb aquesta temàtica i amb els usos i costums tradicionals de la Cerdanya.
Programa d'activitats
La Diada dels Fruits i Herbes Oblidades, que compta amb la implicació de diversos artesans de Catalunya, començarà el divendres 3 d’octubre a la tarda amb unes xerrades tècniques organitzades pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Prosseguirà amb un sopar–tertúlia a l’Hotel Muntanya ofert per Cuina Pirinenca de Cerdanya.
El dissabte dia 4 es durà a terme la primera fira dedicada als fruits i herbes oblidades i durant tota la jornada es podrà gaudir de tots tipus d’activitats familiars, com ara excursions, presentacions literàries, jocs infantils i diverses propostes culturals i gastronòmiques.
Descoberta dels fruits silvestres
Les activitats donaran a conèixer els fruits silvestres que es poden trobar al país, ja siguin els més desconeguts (magranes, codonys, gínjols, arboç, caquis, atzerola, nespla, serva i la pomera borda) o els fruits secs de tardor autòctons (castanyes, avellanes, nogues, pinyons), els fruits silvestres comestibles (saüc, aranyons, nabius, mores, garraveres, gerds, sivina, riber o grosella, moixera de guilla, ginebre, corner, cassís i la pinya d’avet, entre d'altres), les varietats antigues de fruiters i les varietats botàniques amb ús gastronòmic (saüc, caputxines, orenga, timó, coscolls, xicoia, pixa-llits, calèndules i ortigues, entre d'altres).
La Diada dels fruits i Herbes Oblidades està organitzada per l’ajuntament de Prullans i patrocinada per Cerdanya Resort (www.prullans.net). Rep també la col•laboració del Parc Natural del Cadí-Moixeró, El Baridà, Cuina Pirinenca de Cerdanya i l’Editorial Salòria.