Prullans acull una nova edició de la Fira Arç
L'esdeveniment, dedicat a les herbes i plantes remeieres, tindrà lloc des d'aquest divendres i fins diumenge. El programa inclou xerrades, tallers, degustacions i una sortida al PN del Cadí-Moixeró, entre d'altres
Prullans acollirà des d'aquest divendres i fins diumenge una nova edició de la Fira Arç, dedicada a les herbes i plantes remeieres, així com als fruits silvestres i altres productes naturals que amb el pas dels anys han anat quedant oblidats i s'han deixat d'utilitzar. La temàtica triada per enguany són les begudes alcohòliques i no alcohòliques fetes amb aquests productes.
La voluntat és recuperar els seus usos a través de xerrades i tallers que en mostren els beneficis. També s'organitzaran cates, una jornada sobre degustacions, una taula rodona i una trobada gastronòmica. Així mateix, està prevista una sortida pel Parc Natural del Cadí-Moixeró, per descobrir aquests vegetals a la natura, i un àpat especial a l'Hotel Muntanya & Spa. El recinte firal s'ubicarà a l'edifici Sant Esteve.
L'organització pretén posar en valor els fruits i herbes oblidades del territori i ser un punt de trobada entre professionals, productors, tècnics i públic en general. Així mateix, es vol crear "un punt de referència per a la creació de sinergies que garanteixin el seu coneixement, la recuperació i aplicació en diferents camps i sectors (producció agro-ecològica, gastronomia, jardineria, medicina, cosmètica, decoració, entre d'altres)".
Programa
DIVENDRES 27 DE SETEMBRE 19
12 h a 20 h V JORNADES PATT Les destil·lacions. Quines son les claus per a fer un bon licor amb ingredients de proximitat? Inscripcions: eulaliaserra@gencat.cat
18 h Pausa amb degustació de melmelades i infusions.
20.30 h SOPAR-COL.LOQUI Degustació de diferents plats cuinats amb plantes i fruits dels voltants. Cuinat pel col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya al Cerdanya Ecoresort. Cost: 24€. Inscripcions a fruitsoblidats@gmail.com
DISSABTE 28 DE SETEMBRE 19
10 h Obertura del Recinte firal amb parades alimentàries, de cosmètica, llibres, licors, etc; del racó de lectura i de la gran exposició de plantes i fruits oblidats.
10 h a 13.30 h Gran Quizz dels sentits amb plantes i tallers de manualitats infantils.
10 h a 11.30 h Taller de licors macerats. Fes i emporta’t el teu licor. Taller gratuït però es paga el material segons la quantitat contractada. Inscripció obligatòria a https:\\lasobirana.cat
11 h a 12 h Fes-te el teu suc de fruits al moment. Cost: 2,50 €/suc
11.30 h a 13 h Concurs de dibuix ràpid (sketching) sobre plantes i fruits. Cal que us porteu el material.
12.30 h Conta-contes del Pirineu ofert per Ed. Salòria.
13.15 h Entrega del premi concurs Sketching.
16.30 h a 17.30 h Cata d’Infusions de la mà de la sommelier d’infusions de l’Infús, Vicky Mateu. Cost: 1,50€ (no cal inscriure’s)
17.45 h a 19 h Taula rodona participativa. Recull de la tradició oral- Plantes i fruits que es prenen en tisanes, licors, xarops… i com es preparaven. Ass. Dones del Món Rural moderada per l’Àngel Bonada
19.30 h Conferència de la Confraria de la Ratafia. ”La sobirania etílica, costums i tradicions en la nostra cultura”. Amb la intervenció del productor local, Carles Servitge del Torb Cerdanya.
DIUMENGE 29 DE SETEMBRE 19
10 h a 13 h Obertura de l’exposició de plantes i fruits silvestres.
10 h a 12.30 h Sortida guiada per conèixer els usos i tradicions de les plantes de l’entorn de Prullans a càrrec d’Àngel Bonada de Taigà, oferta pel Parc Natural Cadí-Moixeró. Cost: 2€
12.30 h Degustació de xampanyet de saüc casolà. Cost: 1€
12.45 h a 15.45 h Taller de cuina i degustació del Vermut. El Bosc de la Cerdanya. El Jordi Tomàs i el David Isern del Cerdanya Ecoresort prepararan un tataki de plantes espontànies que tot seguit degustarem. Cost: 1€
13.30 h a 15.30 h Jornades gastronòmiques de les plantes oblidades al restaurant ARÇ del Cerdanya Ecoresort.