Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Publiquen un avís oficial pel mal estat de la glacera de l'Aneto

Publiquen un avís oficial pel mal estat de la glacera de l'Aneto

La Guàrdia Civil ha advertit que enguany el desgel s'ha accelerat, per la calor del maig i el juny, i que ara el risc de caiguda és "extrem" si no es va amb l'equipament adient. Es recomana que els qui vulguin pujar al cim ho facin per rutes alternatives

Estat actual de la glacera de l'Aneto, al massís de la Maladeta (Foto: G.C. de Muntanya)
Estat actual de la glacera de l'Aneto, al massís de la Maladeta (Foto: G.C. de Muntanya)
30/06/2022 18:45

La Guàrdia Civil ha emès un comunicat d'"alerta", adreçat especialment als muntanyencs, pel "mal estat" actual de la glacera de l'Aneto, al municipi ribagorçà de Benasc, que amb 3.404 metres d'altitud és el cim més alt dels Pirineus i, en conseqüència, un dels més concorreguts i desitjats pels excursionistes.

Segons han explicat els agents de muntanya, les elevades temperatures tant del maig com, especialment, del juny han fet avançar el desgel al massís de la Maladeta. Això ha provocat "que les condicions de la glacera siguin actualment com les de final d'agost o començament de setembre", que és quan el gel és més perillós per als visitants. Aquests dies, el gel es fon durant el dia, per la calor, i a la nit es fossilitza i queda dur i lliscant. Per això, al matí "el risc de caiguda és extrem", si no s'hi va amb equipament adequat, com ara grampons i piolet. Per tot plegat, es recomana als qui vulguin pujar al cim "que estudiïn fer-ho per rutes alternatives".

La Guàrdia Civil va mantenir aquest dimecres una reunió amb personal del Parc Natural de Possets-Maladeta, l'Associació de Guies de Muntanya de Benasc, els responsables del refugi de la Renclusa i Muntanya Segura, per analitzar les condicions en què es troba la glacera de l'Aneto, pel perill que suposa actualment passar-hi per arribar al cim.

Retrocés de la glacera

Ja fa uns anys que, segons constaten els experts que en fan seguiment, la glacera "empitjora cada estiu" per la calor, però això solia passar cap a final d'agost o començament de setembre. Enguany, la calor del maig i el juny i el maig ha avançat aquest fenomen. Per això, s'ha volgut alertar públicament del "risc d'accidents amb resultats molt greus". L'any passat, des del cos armat ja es va emetre un comunicat d'alerta sobre l'estat de la glacera, pel fet de l'elevat nombre de rescats que havien de fer en aquesta zona i per la gran quantitat d'excursionistes que volen pujar cada estiu al sostre dels Pirineus.

Per tot plegat, s'ha apostat per aconsellar a les persones que vulguin pujar a l'Aneto que optin per una ruta alternativa. Concretament, la que parteix des del refugi de la Renclusa. Per evitar la glacera fòssil, cal esquivar la pujada pel Portilló superior i prendre la ruta pel coll de la Renclusa i l'estany de Salterillo. Així s'evita la part baixa de neus perpètues, tot fent una diagonal fins a l'avant cim. Malgrat això, es recalca que igualment és important portar piolet i grampons per fer la ruta.

Mostrar formulari de contacte