Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Puigneró anuncia l'elaboració d'un Pla estratègic del Pirineu i una nova llei de muntanya

Puigneró anuncia l'elaboració d'un Pla estratègic del Pirineu i una nova llei de muntanya

El vicepresident català referma l’aposta del govern en les polítiques de muntanya. El consell rector de l'IDAPA aprova el pla de treball per al 2021, amb importants millores en mobilitat i un pressupost de 2,5 milions d'euros
Reunió del consell rector de l'IDAPA (Foto: Departament de la Vicepresidència)
24/11/2021 18:43

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha anunciat aquest dimecres l’elaboració del Pla Estratègic del Pirineu per al desenvolupament sostenible, la igualtat d’oportunitats, l’equilibri territorial i demogràfic i l’equitat social. Així mateix, ha fet saber la voluntat d'aprovar una nova Llei de Muntanya "que atregui capital humà, residents permanents i activitat econòmica tot l’any, posi en valor els recursos endògens en un marc de sostenibilitat i resiliència, i ajusti les polítiques públiques i la seva governança a l’especificitat d’aquests territoris".

La notícia l'ha donat a conèixer en el marc del plenari del consell rector de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), celebrat a Organyà. Durant la trobada, el vicepresident Jordi Puigneró també ha destacat l’increment de la dotació pressupostària d'aquest ens pirinenc i de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, que assoliran 2,5 i 11 milions d’euros respectivament.

Per Puigneró, és important "refermar el compromís de l’executiu amb les polítiques de muntanya". En el mateix sentit, el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, ha posat de relleu la gran importància del territori pirinenc, que representa el 46% de la superfície de Catalunya i inclou 300 municipis. El polític català ha subratllat el compromís del Departament de la Vicepresidència per tal d’aplicar programes específics per millorar la vida dels ciutadans que viuen en aquesta zona del país.

Millores en la xarxa viària rural

D’altra banda, el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, ha explicat un seguit de programes que s’implementaran en el proper exercici pressupostari i que implicaran un increment dels ajuts per a la millora i manteniment de la xarxa viària rural i la neteja de vies de comunicació afectades per les nevades; una nova línia de finançament per a l’elaboració d’inventaris i ordenances municipals de camins i per al manteniment dels senders, i les actuacions de coordinació i suport al sector de les estacions de muntanya i d’esquí.

Accions de l'IDAPA

El pla de treball de l'IDAPA per enguany inclou 7 programes i 22 accions específiques de polítiques de muntanya, entre les quals destaquen la dinamització de l'Àrea 5G Alt Pirineu; una línia d'ajuts per al desenvolupament local i la promoció del patrimoni cultural adreçada als ens locals i entitat sense afany de lucre; la coordinació de la secretaria tècnica de la Taula de Camins de l'Alt Pirineu i Aran, amb accions d'ajut al manteniment, senyalització i promoció de la xarxa de camins no rodats i l'impuls dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, a més del suport a programes d'emprenedoria, com ara l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran i el Programa Arrela't d'emprenedoria jove.

La promoció de la Marca Pirineus; la coordinació del grup de treball de producte local impulsant accions com ara l'observatori de producte agroalimentari local i de suport a la promoció, i la coordinació del grup de treball de Patrimoni Cultural, amb accions d'impuls de la xarxa de museus i equipaments, o el suport a projectes col·laboratius impulsats per Llibre del Pirineu, la Càtedra d'Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, l'Escola Folk del Pirineu, Institut Crusafont de Paleontologia o el Museu de Camins, són altres de les actuacions previstes per l'ens pirinenc.