Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / PyeongChang 2018 | Gerard Figueras no tanca la porta a aspirar als Jocs d'Hivern del 2026

PyeongChang 2018 | Gerard Figueras no tanca la porta a aspirar als Jocs d'Hivern del 2026

El secretari general de l'Esport apunta que els darrers canvis en els criteris del COI i la major implicació de la Generalitat poden facilitar la presentació de la candidatura Barcelona-Pirineus
Visita de Gerard Figueras a PyeongChang 2018 (Secretaria General de l'Esport)
22/02/2018 18:55

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, aposta perquè la candidatura Barcelona-Pirineus pugui acollir uns Jocs d'Hivern "quan estiguem a punt i comptem amb el consens institucional" i aquest dimecres ha assegurat que no renuncien "al 2026".

Malgrat que la tardor passada l'Ajuntament barceloní ho va descartar per manca d'acord polític, Figueras ha subratllat que els darrers mesos el COI ha fet alguns canvis en els criteris, a causa de les renúncies de diverses ciutats aspirants, i que la porta encara està oberta de cara a l'elecció dels Jocs per d'aquí a vuit anys. Tot i que el cost d'uns Jocs "continua essent elevat", amb els nous requeriments ho és "menys que anys enrere". Un dels motius és que ara el Comitè Olímpic Internacional aposta per "uns Jocs sostenibles, que s'adaptin al territori i no a l'inrevés", i que estiguin "organitzats per regions, no per ciutats soles". Uns paràmetres que s'ajustarien molt millor a la voluntat expressada per la Generalitat de liderar el projecte i que no depengui només de la ciutat que presenta la candidatura, que seria Barcelona.

En aquest sentit, d'acord amb les reunions que ha mantingut aquests dies a PyeongChang, Gerard Figueras destaca que ara el COI planteja alternatives a la construcció d'instal·lacions, per exemple amb l'aprofitarment de recintes ja existents o bé habilitant estructures desmuntables. El secretari general de l'Esport xifra en 1.300 milions d'euros la despesa necessària per a una cita esportiva d'aquestes característiques, dels quals, detalla, el 60% els aporta el COI. Alhora, subratlla que en el cas català ja hi ha "bona part de la feina feta", sobretot en l'àmbit de les infraestructures, tot i que reconeix que falta "alguna instal·lació de gel" i una millora en les comunicacions, com ara en les connexions viàries i, especialment, ferroviàries entre Barcelona i la Cerdanya.

La Secretaria General de l'Esport va assumir l'any passat el repte de prendre lideratge d'una futura candidatura per acollir uns Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern, en considerar-los un projecte "de país" que, indica Figueras, haurà de comptar amb la complicitat dels alcaldes de Barcelona i del Pirineu català i la resta d'institucions.

La delegació institucional catalana a Pyeongchang ha comptat també amb el president de la Federació Catalana d’Esports d'Hivern, Oscar Cruz; el president de la Federació Espanyola, May Peus; la diputada d'Esports de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, i la comissionada d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza. La delegació, convidada personalment pel COI, s'ha reunit entre d'altres amb Joan Antoni Samaranch Salisachs, vicepresident de l'organisme olímpic.

Mostrar formulari de contacte