Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Quasi tot el Pirineu tanca l'any pluviomètric per sota la mitjana climàtica

Quasi tot el Pirineu tanca l'any pluviomètric per sota la mitjana climàtica

L'anomalia dels darrers dotze mesos ha estat d'entre un 10% i un 30% a bona part de l'Alt Urgell. En canvi, al nord de la Cerdanya, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça i a tot l'Aran ha caigut la pluja habitual o fins i tot més del previst
09/09/2022 10:55

Quasi tot el Pirineu català ha tancat l'any pluviomètric 2021-2022 per sota la mitjana climàtica, segons el balanç dels darrers dotze mesos que ha presentat aquesta setmana el Servei Meteorològic de Catalunya. A bona part de les comarques de muntanya i de la resta del país, l'anomalia es mou entre el 10% i el 30%; és a dir, hi ha plogut tot just entre un 70% i un 90% del que seria habitual segons les sèries de dades de les darreres dècades. Es confirma així l'episodi de sequera que ha afectat Catalunya al llarg d'aquest temps i que només s'ha començat a revertir aquest mes d'agost.

A l'Alt Urgell, l'àrea on la pluja ha estat entre un 70% i un 90% de la mitjana (que al mapa apareix en color groc fort) comprèn la majoria de la comarca, incloent la Seu i quasi tot el nord i el centre del territori. Tot i això, a la part que limita amb el Pallars Sobirà (al municipi de Montferrer i Castellbò) i al sud de la comarca (Oliana, Peramola i Bassella) l'anomalia ha estat més forta i només hi ha plogut al voltant del 60% del que és habitual (color taronja).

Aquesta situació es repeteix al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i el nord del Berguedà, amb la majoria de la seva extensió en color groc fort i alguns punts en color taronja; concretament, als voltants de les serres de Boumort i Port del Comte i a l'entorn del Pedraforca. En canvi, al nord de la Cerdanya, del Pallars Sobirà i de l'Alta Ribagorça la pluja ha estat dins de la mitjana o fins i tot una mica per damunt: entre el 90% i el 110% (color groc clar). El mateix passa a l'Aran, on de fet s'hi pot trobar l'única zona del Pirineu on hi ha plogut força més del previst (entre 110% i 150% respecte de les dades històriques), concretament a la part que limita amb l'Alta Ribagorça i que al mapa apareix en color blau.

En xifres totals, a bona part dels pobles de l'Alt Urgell els darrers dotze mesos s'ha recollit entre 550 i 700 litres per metre quadrat (color groc clar), tot i que a la plana de l'Urgellet -que inclou la Seu- i al sud de la comarca s'han quedat entre 400 i 550 l/m2 (color groc fort). Als entorns de la serra del Cadí i del Monturull és on hi ha hagut més pluja (entre 850 i 1.000 l/m2 a les cotes més altes).

A la Cerdanya, tot el nord de la comarca i les cotes altes del Cadí i el Moixeró apareixen al mapa en diferents tonalitats de color blau (entre 850 i 1.300 l/m2), amb puntes que arriben a prop de 1.500 al Puigpedrós, tot i que bona part de la comarca es mou en registres més modestos, entre 550 i 850 en general. On ha plogut menys és a Puigcerdà i Llívia, que s'han quedat al voltant de 500. De la seva part, l'Aran i tot el nord de l'Alta Ribagorça, del Pallars Sobirà i del Pallars Jussà apareixen en blau i en algunes zones, com el límit entre l'Aran i l'Alta Ribagorça, fins i tot han superat els 1.500 l/m2 acumulats. Pel que fa al Solsonès i el Berguedà, les xifres totals de pluja han estat semblants a les de l'Alt Urgell, tot i que el Baix Berguedà figura entre les poques zones de l'interior de Catalunya que sí que han arribat la mitjana prevista (al voltant del 100%). 

Menys pluja de l'habitual a tot Catalunya, tret de les Terres de l'Ebre

Pel que fa a la resta de Catalunya, en general el balanç és semblant al de l'Alt Urgell, amb la majoria de zones del país en color groc fort (entre 70% i 90% de la pluja habitual) i algunes àrees en taronja (al voltant del 60%). Entre aquestes últimes hi ha una part important de la plana de Lleida, la part sud de la Catalunya Central, el Baix Llobregat i quasi tota la part nord-est de les comarques de Girona.

A l'altre extrem, ha plogut més de l'habitual a les Terres de l'Ebre i especialment al massís dels Ports, on en alguns municipis s'han situat en un 150% respecte de la mitjana.

  • Pluja acumulada durant l'any pluviomètric 2021-2022, respecte de la mitjana climàtica (Mapa: MeteoCat)
  • Precipitació total acumulada a Catalunya durant l'any pluviomètric 2021-2022 (Mapa: MeteoCat)

Mostrar formulari de contacte