Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Quatre excursionistes francesos es topen amb una óssa amb tres cadells a Montgarri

Quatre excursionistes francesos es topen amb una óssa amb tres cadells a Montgarri

El fet ha provocat la desaparició i rescat d'un noi de 22 anys, que s'hauria espantat en veure l'animal. Els experts procediran ara a la identificació genètica del plantígrad

Dispositiu de rescat del jove (Foto: Conselh Generau Aran)
Dispositiu de rescat del jove (Foto: Conselh Generau Aran)
21/08/2018 19:50

Un grup d'excursionistes francesos ha alertat aquest matí de dimarts, cap a les 11 hores, de la desaparició d'un noi de 22 anys, prop del Tuc de Barlongueta, a Montgarri (Naut Aran). La causa de la desaparició ha estat la topada a menys de 10 metres del jove amb una óssa i tres cadells, fet que n'ha provocat la fugida.

Segons ha explicat el noi, el plantígrad hauria mantingut una actitud defensiva, fins que les cries han estat prou lluny i les ha seguit. No s'ha mostrat agressiva ni ha atacat, però s’ha mantingut ferma davant dels seus gestos i crits fins que els cadells s’han allunyat. El jove ha escapat de l’indret corrent muntanya amunt i per aquest motiu els seus companys (entre ells el pare i un germà) no l’han pogut localitzar i han avisat al número 112 d’emergències. Quan el noi ha arribat a un lloc amb cobertura telefònica ha enviat la seva localització i ha estat rescatat ràpidament. Al dispositiu hi han participat els Pompièrs d’Aran, la Unitat Aèria dels Agents Rurals, els Agents de Miei Ambient del Conselh Generau d’Aran i els Mossos d’Esquadra.

El Síndic d’Aran, Carlos Barrera, ha assenyalat que "l’excursionista s’ha espantat en interpretar que l'óssa havia agafat la mateixa direcció de fugida que el germà i que els volia atacar".

Localització del plantígrad

Els Agents de Miei Ambient han rastrejat la zona amb gossos ensinistrats i han pogut localitzar pèls del plantígrad, que serviran per a la seva identificació genètica, i per recuperar-ne alguna foto en les càmeres de fototrampeig properes a la zona. En aquestes càmeres s’hi observa una óssa adulta que correspon molt probablement a la que ha causat l’incident.

Cal recordar que l’actitud que cal mantenir davant d’un ós és fer-se sentir de lluny i, si la topada és a curta distància i ja ens ha detectat, allunyar-se lentament del lloc parlant en veu alta, sempre de manera que l’os vegi clarament que no hi ha cap amenaça cap a ell o les cries. No s’han de fer gestos agressius ni cridar, atès que això podria interpretar-se com un perill per part de l’animal.

Mostrar formulari de contacte