Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Quatre rais baixen per la Noguera Pallaresa i rememoren l'ofici dedicat al transport fluvial en la 46a Diada dels Raiers

Quatre rais baixen per la Noguera Pallaresa i rememoren l'ofici dedicat al transport fluvial en la 46a Diada dels Raiers

Les embarcacions han sortit des de la presa de Llania i han arribat al pont del Claverol després d'un recorregut de sis quilòmetres

Un rai arribant al pont del Claverol durant la 46a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur (Foto: ACN/Alba Mor)
Un rai arribant al pont del Claverol durant la 46a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur (Foto: ACN/Alba Mor)
07/07/2024 21:35

La Pobla de Segur ha celebrat aquest diumenge l'acte central de la 46a Diada de Raiers amb el descens de quatre  embarcacions per la Noguera Pallaresa, tres de tres trams i un de dos. Les embarcacions han sortit des de la presa de Llania passats dos quarts de dotze del matí. Dos els rais han arribat sencers al punt d'arribada marcat al pont del Claverol i la resta han tingut dificultats durant el recorregut, d'uns sis quilòmetres.

La jornada, organitzada per l'Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, se celebra el primer cap de setmana de juliol per rememorar l'antic ofici dels raiers, dedicat al transport fluvial. L'organització ha destacat que el cabal ha estat "perfecte" per baixar, tot i que els entrebancs que s'han trobat al riu.

Cal destacar que com a novetat, enguany s'ha incorporat una nova embarcació a la flota de rais. La vicepresidenta de l'Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, Marta Oliva, ha explicat a l'ACN que han pogut muntar una quarta embarcació perquè "hi ha molta gent que participa, sobretot joves". En aquest sentit, Oliva ha valorat de manera positiva la implicació de les noves generacions per garantir el relleu.

Antic ofici

La Diada dels Raiers i el descens per la Noguera Pallaresa se celebren per recordar l'antic ofici del raier, que transportava la fusta dels boscos pirinencs fins a la plana a través dels rius amb embarcacions. "Per nosaltres és un dia important i assenyalat", ha apuntat Oliva, qui també ha incidit en el fet que és una activitat de la qual també se'n beneficia la comarca.

Activitats complementàries

Malgrat que l'acte central de la diada és el descens dels rais pel riu, la commemoració s'ha allargat durant quatre dies amb un caràcter festiu. L'Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, en col·laboració amb l'Ajuntament de la Pobla de Segur, ha preparat una programació d'actes per fer gaudir a petits i grans.

Dijou es va fer una sessió de cinema a la fresca, mentre que divendres i dissabte la programació es va veure afectada per l'episodi de pluges amb la suspensió del FestiRaier. Altres actes destacats que sí que es van poder dur a terme han estat l'Espardenyada i les animacions infantils. La diada ha culminat aquest diumenge amb un dinar de germanor a la riba del riu.

Mostrar formulari de contacte