Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Queixes de mares de l'Alt Urgell per haver de retornar a Hisenda l'ajut pel naixement d'un fill

Queixes de mares de l'Alt Urgell per haver de retornar a Hisenda l'ajut pel naixement d'un fill

Les afectades, tot i que són residents a la Seu o comarca, van donar a llum a Andorra L'Agència Tributària els ha imposat una multa per haver accedit a la prestació de 2.500 euros

Casals d'Estiu
Casals d'Estiu
04/03/2010 22:42

Un grup de mares de l'Alt Urgell s'ha reunit aquest dijous a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per expressar el seu malestar pel fet d'haver de retornar a Hisenda l'ajut de 2.500 euros que els va atorgar l'Estat pel naixement dels seus fills. Les afectades, tot i que resideixen a la comarca, van donar a llum a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra. És per això que l'Agència Tributària considera que no els correspon la subvenció i els ha imposat, fins i tot, una multa de 1.250 euros per haver acceptat els diners.

Es dóna la circumstància que les famílies, com a sòcies d'una mútua, podien escollir entre tenir els seus fills a Lleida, Barcelona o a l'hospital andorrà, ja que la majoria de mutualitats hi tenen convenis firmats. Finalment van optar pel Principat per una qüestió de proximitat. Les afectades afirmen que en la sol.licitud van especificar que havien donat a llum al país veí.

La Llei general de la Seguretat Social estableix una prestació econòmica no contributiva per naixement o adopció de fills per un import únic de 2.500 € per cada fill nascut o adoptat "en territori espanyol" a partir del dia 1 de juliol de 2007. Amb caràcter general la beneficiària de la deducció o de la prestació per naixement o adopció és la mare, i es reitera que serà "sempre que el naixement s'hagi produït en territori espanyol o l'adopció s'hagi constituït o reconegut per l'autoritat espanyola competent".

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha rebut el col.lectiu i s'ha compromès a fer els tràmits necessaris per fer entendre a qui correspongui les peculiaritats frontereres de l'Alt Urgell. Batalla, que ha remarcat que el consistori no té cap tipus de competència en aquest sentit, sí ha indicat que pot actuar d'interlocutor davant l'Agència Tributària i l'Estat espanyol, tal i com ja es fa en el cas dels treballadors fronterers. Tanmateix, l'alcalde ha volgut deixar clar que "una problemàtica no té res a veure amb l'altra".

Mostrar formulari de contacte