Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Queralbs acollirà el Xè Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

Queralbs acollirà el Xè Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

La temàtica d'enguany és l’aprofitament dels recursos naturals al Pirineu. Les comunicacions es poden presentar fins al 16 de juliol

Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs
Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs
07/02/2017 10:30

La població de Queralbs (Ripollès) acollirà el 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre el Xè Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, organitzat pel Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Centre d’Estudis Ribagorçans, la Societat Andorrana de Ciències i l’Institut Ramon Muntaner. En aquesta edició el centre d’interès serà l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus.

Segons han explicat els organitzadors, l'objectiu és analitzar com la riquesa natural ha condicionat la història dels diferents territoris, les activitats productives predominants, les dinàmiques poblacionals, les polítiques públiques, els intercanvis culturals i la vida diària. Els àmbits d’estudi que proposa el col·loqui són tres: els recursos naturals i el territori; els recursos naturals, vida quotidiana i tradicions; i l'estat de la qüestió i perspectives de futur. 

En el primer àmbit, les ponències analitzaran dinàmiques socials, econòmiques i culturals propiciades per l’aprofitament dels recursos naturals al llarg de diferents períodes històrics i les seves conseqüències. També s'incidirà en com els recursos naturals condicionen els assentaments humans o aspectes productius, com ara l’explotació de mines i pedreres, aigües termals, entre d'altres.

També es debatrà sobre l’impacte de l’aprofitament dels recursos naturals en la vida quotidiana i en les tradicions amb, per exemple, les diferents cerimònies, rituals i festes que tenen com a protagonistes d’una manera directa o indirecta diferents recursos naturals, com ara el foc o l’aigua. A més, s’estudiarà com aquests elements s’han convertit en dinamitzadors de l’economia i han generat iniciatives vinculades al tercer sector.

En relació amb el tercer grup de treball, es farà referència a les darreres dècades, en què el paisatge natural, social i econòmic pirinenc s’ha modificat dràsticament. S’hi vol estudiar com els actuals caçadors conviuen amb agricultors, ramaders, boletaires i excursionistes; els pescadors amb els esports d’aventura, el regadiu, la utilització de l’aigua de boca amb l’aprofitament hidroelèctric dels rius, el turisme de la neu, de l’aigua termal o de la natura, amb la recerca de clients per a dinamitzar econòmicament el territori i la possible massificació i afectació de paratges naturals.

Presentació de comunicacions

El termini per presentar comunicacions i comunicacions-pòster en qualsevol dels tres àmbits es pot fer fins al pròxim 16 de juliol. Cal trametre un primer resum a l’adreça: . Pel que fa a la inscripció, es pot dur a terme per via ordinària (fent arribar la butlleta per correu o correu electrònic) o per via telemàtica abans del 24 de setembre (mitjançant la butlleta electrònica que estarà disponible a partir del mes de març a http://www.irmu.org/projects/transpirinencs).

Debat transfronterer

Des de l’any 2005, l’Institut Ramon Muntaner s’encarrega de la coordinació dels Col·loquis d’Estudis Transpirinencs, un espai biennal, iniciat pel Centre d’Estudis Comarcals de Ripollès, que vol ser un punt de trobada de la recerca en els diferents territoris pirinencs. Actualment, la seu dels col·loquis s’alterna cada dos anys entre el Santuari de la Vall de Núria, que és on es va iniciar, i altres poblacions pirinenques.

La voluntat d’aquests col·loquis és posar en comú les recerques dels diferents investigadors dels territoris pirinencs, amb una vocació transfronterera, en què totes les cultures i llengües del Pirineu (català, castellà, aranès i francès) hi tenen cabuda.

Mostrar formulari de contacte