Queralbs acull un debat transfronterer sobre l’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus
La trobada, que inclou més de 20 comunicacions, dues ponències i una taula rodona, comptarà amb la presència de membres de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell
Queralbs acull aquest cap de setmana, del 29 de setembre a l'1 d'octubre, el X Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs, sota el títol "L'aprofitament dels recursos naturals als Pirineus". Les jornades tenen com a objectiu ser un punt de trobada sobre recerca al territori, amb la presència de nombrosos investigadors pirinencs, entre els quals també n'hi haurà de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell (IECAU).
Les comunicacions vinculades amb la comarca alturgellenca seran "La sal al Pirineu: com Cardona va fer canviar la Seu d’Urgell a l’edat mitjana", de Laura de Castellet; "El proveïment de gel a la Seu d’Urgell, segles XVII-XIX", de Carles Gascón Chopo i Lluís Obiols Perearnau; "Portar arsos ab lo matxo per vestir los abres: recursos naturals a la Seu d’Urgell durant la primera meitat del segle XVIII", de Lluís Obiols Perearnau; "El paper de la societat civil pirinenca en la recuperació i el manteniment dels camins tradicionals", de Carlos Guàrdia Carbonell, i "Penyals són les ovelles, penyals els blancs anyells. De les pastures pascudes a orri, als prats acotnats agostejats sense dring", de Jordi Pasques Canut.
En aquesta edició, s'han presentat 23 comunicacions repartides en els tres àmbits del col.loqui: "Recursos naturals i territori. Dinàmiques històriques, socials, econòmiques i culturals", "Recursos naturals, vida quotidiana i tradicions" i "Estat de la qüestió i perspectives de futur".
Activitats
A més d'aquestes presentacions, es comptarà amb les ponències “Industrialització i terciarització: crisi i transformació de la societat pirinenca”, a càrrec d'Ignasi Aldomà Buixadé (Universitat de Lleida), i “Etnobotànica del Pirineu català: estat actual i propostes de futur”, amb Joan Vallès Xirau (Universitat de Barcelona i Institut Botànic de Barcelona). D'altra banda, també hi haurà una taula rodona, que emmarcarà l’àmbit 3, amb les intervencions de Lourdes Viladomiu Canela (Universitat Autònoma de Barcelona), Josep Antoni Báguena Latorre (Societat Catalana d'Ordenació del Territori, Diputació de Barcelona) i Arcadi Castilló Cadena (IDAPA-Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran), amb la moderació de Rosa Serra (Àmbit de Recerques del Berguedà).
El col·loqui es complementarà amb presentacions de projectes i publicacions, a més de la projecció de documentals inclosos en la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya.
Organització
El X Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs l'organitza el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Centre d’Estudis Ribagorçans, la Societat Andorrana de Ciències i l’Institut Ramon Muntaner.