Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Rebuig de la Diputació al pacte de la Generalitat sobre infraestructures

Rebuig de la Diputació al pacte de la Generalitat sobre infraestructures

La Corporació negocia la incorporació de projectes com la construcció del Túnel de la Bonaigua El president de la Diputació de Lleida considera el document ‘insuficient' per a les comarques de la demarcació però creu que les converses van per bon camí

Túnel de la Bonaigua - Plànol
Túnel de la Bonaigua - Plànol
18/09/2009 10:40

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha assegurat que la Corporació ha iniciat les negociacions amb la Generalitat de Catalunya per aconseguir la incorporació de més projectes al Pacte Nacional d’Infraestructures, que va aprovar el Govern a principis de setembre. Aquest document incorpora les actuacions previstes a Catalunya en matèria de mobilitat, aigua, residus, energia, telecomunicacions i sòl per activitats productives fins a l’any 2025.

El president de la Diputació de Lleida ha afirmat que el pla proposat pel Govern és “insuficient” per a les comarques de la demarcació de Lleida en relació a les demandes que es van fer des de la Diputació. Així, s’apunta com a estratègica la construcció del túnel de la Bonaigua al Pirineu. També es considera important l’autovia entre Tàrrega i Alfarràs per Balaguer, a més de la carretera Calaf-Guissona-Agramunt-Balaguer-Alfarràs per enllaçar amb l’Eix Transversal i la dotació d’aigua potable per a tots els nuclis de que pateixen restriccions.

Gilabert ha recordat que “aquest és un pacte d’intencions, fins a l’any 2025, no és un pacte pressupostari en el qual el govern s’obliga en unes partides”. No obstant, ha afegit que “si en un pacte nacional no estan contemplades aquelles inversions estratègiques com ho estaran econòmicament”.

El Pacte, que contempla 33 objectius i 130 mesures, va ser aprovat pel Govern de forma prèvia a la seva signatura amb partits polítics i representants del món local, social i econòmic de Catalunya.

“Només quan es tingui el consens de tots els partits i es vegi que les comarques lleidatanes estan ben representades en aquest Pla es donarà suport al document”, afirma Gilabert.

Negociacions que avancen per bon camí

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha afirmat aquest divendres que les negociacions sobre el Pacte Nacional d’Infraestructures amb el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat han avançat molt les darreres hores, la qual cosa suposa que la corporació està “en bona predisposició de signar el document”.

Gilabert ha explicat que la Generalitat s’ha mostrat sensible a les peticions de la Diputació de Lleida i que les negociacions han avançat fins al punt de poder dir que hi ha un “elevat grau de satisfacció pel que fa a les demandes que havia fet la corporació”.

El president de la Diputació de Lleida ha explicat que el document del Pacte Nacional d’Infraestructures va rebre's a finals del mes d’agost. Immediatament els serveis tècnics van elaborar un informe tècnic que van tenir enllestit el passat dilluns. Després de valorar l’informe, el mateix dilluns la Junta de Govern va decidir no subscriure el Pacte Nacional d’Infraestructures si no s’introduïen una sèrie de millores. A partir d’aquell moment es van iniciar les negociacions amb el Govern.

Gilabert ha indicat que el principal objectiu de la negociació és que s’incloguin al pacte nacional una sèrie d’infraestructures que consideren elementals per a les comarques de Lleida. En aquest sentit, ha afegit que “la Generalitat té la voluntat que la Diputació de Lleida estigui satisfeta amb el document final i s’està treballant per aconseguir-ho”. Per aquest motiu, ha afirmat que “si tot continua com ara és molt probable que finalment la corporació signi el Pacte Nacional d’Infraestructures amb el consens de tots els grups polítics”.

Gilabert ha donat a conèixer la bona evolució de les negociacions amb el Govern en el transcurs del ple del mes de setembre.

La corporació ha aprovat avui la proposta d’acceptació de la delegació efectuada pel Conselh Generau d’Aran per a la recaptació de la taxa per a la recollida d’escombraries i el conveni de col·laboració entre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, l’Institut per al desenvolupament i la promoció de l’Alt Pirineu i Aran, el Consorci de Turisme de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona SA, i el Conselh Generau d’Aran, per a la promoció del Pirineu català.

El ple també ha ratificat la signatura del conveni entre la Diputació de Lleida i el Patronat Catalunya Món, exercici 2009, per al desenvolupament de la gestió ordinària del Patronat i la concreció de l’aportació, per part de la Diputació, al pla anual d’activitats executat en compliment del Conveni marc, per a la projecció internacional de Lleida i de les seves comarques i l’Alt Pirineu i Aran.

Igualment ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i l’Institut Cartogràfic de Catalunya, per a l’actualització de la cartografia topogràfica digital, E = 1:1.000 3D, del nuclis urbans dels municipis de les comarques de Lleida.

Al finalitzar el ple, el vicepresident quart, Joan Riu, ha presentat als diputats de la corporació l’himne d’Aran i posteriorment s’ha fet entrega d’un CD amb l’himne i la lletra.

Mostrar formulari de contacte