Rebuig unànime de la Seu a l'acord entre la UE i Turquia
Tots els grups municipals censuren l'actuació de les institucions europees i de l'Estat espanyol en la crisi dels refugiats. La moció també advoca per establir un protocol local d'acollida
L'Ajuntament de la Seu ha aprovat per unanimitat una moció conjunta presentada per CiU i ERC en què s'expressa el rebuig a l'acord entre la UE i Turquia pel que fa a la crisi dels refugiats. Al text s'hi van sumar els grups de Compromís i la CUP, que també van mostrar l'oposició al tancament total de fronteres decretat per les institucions europees.
La moció preveu, entre d'altres punts, "comunicar a l'Estat l'oposició a l'acord UE-Turquia, demanar que es bloquegi, vies d'accés legals, que el Govern espanyol accepti les quotes de refugiats, instar la UE a fer una política comuna d'asil, obrir un programa d'acollida" i també que la UE incrementi l'ajut financer a Grècia perquè pugui gestionar correctament l'arribada de refugiats, a més a més del "compromís d'oferir els municipis com a territori d'acollida".
Des de Convergència, la regidora de Solidaritat, Montse Bonet, va recordar que s'està vivint "la pitjor crisi de refugiats des de la II Guerra Mundial" i va lamentar el "fracàs dels intents de solució política" i la "crisi humanitària" que s'està vivint. Bonet considera que "la UE ha decicit fer una subcontractació de responsabilitats al govern turc" i creu que cal aprofitar el teixit associatiu per col·laborar en l'acollida de la xifra de refugiats prevista a Catalunya, d'uns 4.500.
Per Compromís, Òscar Ordeig va lamentar que "l'Europa que somiàvem s'ha transformat en l'Europa de l'austeritat, els mercats i la indignitat amb els refugiats" i va qualificar d'"amoral i il·legal" l'acord amb Turquia. Alhora, Ordeig va alertar que "Europa té un problema d'augment de la xenofòbia", atès que una de les conseqüències de la situació actual és el creixement de partits totalment contraris a la immigració.
Des d'ERC, Xavi Munt també va criticar l'"actuació indigna" tant de les institucions europees com de l'Estat espanyol i va recordar que "ara fa només 70 anys, el poble català també va patir l'exili i la concentració en camps com el d'Argelers", per la qual cosa considera que hi ha la necessitat de rebutjar l'"acord hipòcrita" de la UE i actuar des dels ajuntaments, com també fer "sensibilització als municipis per a integració i per evitar la xenofòbia".
El regidor de la CUP, Pau Lozano, va reclamar que es vagi més al fons de l'origen d'aquesta crisi. Lozano va recordar que la guerra de Síria és conseqüència dels "interessos econòmics imperialistes dels Estats Units i de la Unió Europea", tant per l'objectiu de controlar el subministrament de petroli i gas com perquè algunes grans empreses "se n'estan beneficiant amb la venda d'armament". A més a més, la CUP denuncia que la UE fa els ulls grossos amb un govern, el de Turquia, que està sent presumptament còmplice d'Estat Islàmic ja que "reprimeix el poble kurd, que són dels pocs que hi han plantat cara, i fan negoci amb EI amb la compra de petroli".