Recepció de Nadal de Joan-Enric Vives a les autoritats i estaments socials d'Andorra
En el tradicional acte al Palau Episcopal, el copríncep s'ha referit entre d'altres temes als 25 anys de la Constitució andorrana, el 600 aniversari del Consell de la Terra i l'obertura del país a Europa
El Palau Episcopal de la Seu d'Urgell ha estat escenari aquest dimecres de la tradicional recepció de Nadal de l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, als representants de les institucions, associacions i estaments socials del Principat d'Andorra.
Entre els assistents a la recepció hi eren el cap de Govern, Antoni Martí, acompanyat de diversos ministres; el Síndic General i la Subsíndica General; el president del Consell Superior de la Justícia; pel vicepresident del Tribunal Constitucional d’Andorra; el Representant Personal del Copríncep Episcopal; i el director de Gabinet de la Representació del Copríncep Francès a Andorra. També hi han assistit els presidents dels grups parlamentaris i un bon nombre de consellers generals. En representació de l'Ajuntament de la Seu hi ha assistit l'alcalde, Albert Batalla.
En el seu discurs de balanç del 2018, monsenyor Vives ha començat destacant la commemoració del 25è aniversari de la Constitució andorrana "que va donar un impuls molt gran al país i el va assentar amb decisió i responsabilitat en el concert de les nacions democràtiques", ha dit. Per al copríncep, la carta "és el text legal en el qual es plasmen els principis fonamentals sobre els quals descansa l’organització de l'Estat, els límits i les facultats de l'Estat, així com els deures i drets dels individus i les institucions". També ha fet referència al 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans i ha celebrat que "al llarg dels segles, malgrat els temps convulsos que sempre han acompanyat l’esdevenidor de la història, Andorra sempre ha sabut mantenir-se prudent i indemne".
Encara amb relació a la Constitució, Joan-Enric Vives l'ha definit com l'”encontre entre Poble i Coprínceps, Comuns i Govern, institucions i ciutadans, nacionals i estrangers legalment residents, sobirania pròpia i obertura a les altres nacions". Tot seguit ha fet referència a una altra commemoració, perquè 2019 se celebrarà el 600 aniversari del Consell de la Terra, antecessor de l’actual Consell General, que es va crear per un decret concedit pel bisbe d’Urgell Francesc de Tovia l’11 de febrer de 1419 "amb la finalitat que els andorrans poguessin elegir alguns representants que tinguessin cura dels assumptes de les Valls". En aquest sentit, Vives ha recordat que el parlament andorrà és "un dels més antics d’Europa, potser el segon després de Westminster".
Justament pel que fa al Consell General, el copríncep ha recordat que el 7 d'abril vinent hi haurà eleccions i ha desitjat que siguin "respectuoses amb la voluntat popular, que pugui expressar-se sense manipulacions, amb programes i amb veritat, amb bons polítics, que mitjançant el diàleg i els acords puguin tirar el país endavant, amb progrés i justícia". Encara en l'àmbit polític, ha mostrat els suport als "esforços que Andorra està fent per obrir-se al món, no de forma rupturista, sinó amb el diàleg i amb la transparència i la bona fe que han de regir les relacions entre els Estats, i també entre els particulars". Alhora, ha defensat el coprincipat tot afirmant que "els andorrans estimen les seves institucions, que vénen de molts segles", com també "el capital humà d’Andorra", que veu "fort perquè prové d’una secular tradició, i això no canvia d’un dia per l’altre". També ha fet una crida a "la col·laboració i el suport dels països veïns perquè esdevingui possible i real un bon encaix d’Andorra a Europa". Aquest repàs a les properes cites polítiques també ha inclòs una referència a l'organització a Andorra, l'any 2020, de la Cimera Iberoamericana.
Al final del dirscurs, Vives ha apel·lat a tenir cura cap "als més vulnerables i els més necessitats" i afirma que "és difícil creure que es pot construir un futur d’estabilitat i de pau sense tenir en compte els qui, mitjançant el seu treball quotidià, moltes vegades anònim, fan possible el servei a la societat en el seu conjunt però també a cada persona", i ha reivindicat "els valors de l’equitat, l’honradesa i la justícia per tal de construir un país d’excel·lència al servei efectiu de les persones". En aquest sentit, també s'ha referit a l'aprovació enguany d'una llei per facilitar l'entrada al Principat de persones refugiades, com també a l'aprovació d'un protocol d’entesa amb Comunitat de Sant’Egidi.
Atès que enguany es compleixen les noces d’argent episcopals de monsenyor Vives, al final de l'acte el Cor dels Petits Cantors l'ha obsequiat amb un breu recital de nadales.