Recollida de signatures a la Seu en defensa de l'escola catalana
El manifest recolza els docents i el model educatiu actual i rebutja els nous intents de desprestigiar-lo. Els suports es trametran al Departament d'Ensenyament
Un grup de la comunitat educativa de la Seu d'Urgell, constituïda com a Comissió de Suport a l'Escola Catalana, ha impulsat un manifest de suport a l'actual model educatiu com a resposta als "atacs" que el sistema ha rebut els darrers dies al conjunt del país i de manera particular a la capital de l'Alt Urgell.
Els impulsors han iniciat una recollida de signatures per donar suport al text i properament també s'hi podrà donar suport des de la plataforma Change.org. Quan finalitzi la campanya, les firmes es trametran a la seu territorial del Departament d'Ensenyament a Lleida.
El manifest comença expressant que "l’escola catalana és un exemple de llibertat, convivència, democràcia i plurilingüisme" i que és i ha estat "una de les principals vies d’integració de les famílies nouvingudes i un veritable ascensor social". Tot seguit, defensa que "la professionalitat dels docents i l’autonomia de centre són el puntal del sistema educatiu de Catalunya i en garanteixen la pluralitat", com també que "l’escola catalana està íntimament lligada a la seva realitat social i és per això que ha d’atendre les inquietuds dels seus alumnes quan la societat del seu entorn viu episodis traumàtics". Els impulsors també asseguren que el model actual "garanteix i treballa la convivència dia a dia amb tots i cadascun dels components de la comunitat educativa".
La proposta denuncia públicament "els atacs externs" que "intenten trencar-la per afavorir interessos polítics i mediàtics, mai pedagògics" i defensa que "els problemes de l’escola s’han pogut resoldre sempre a l’escola, a través dels canals ja establerts: primer amb el professorat, després amb els tutors i caps d’estudis, i finalment amb direcció; paral·lelament, també hi ha els òrgans de l’AMPA i el consell escolar, com a vies d’entesa entre tots els membres de la comunitat educativa". Si no ha funcionat cap d’aquests passos, hi afegeixen, "en última instància hi ha la inspecció".
Atesos aquests mitjans, els signants consideren que "el fet d’intentar solucionar els problemes escolars directament amb la justícia implica que s’agreugin i que sigui encara més difícil per a les parts poder arribar a un entesa". A més a més, denuncien que "atacar la professionalitat dels docents és intentar atemorir-los, desprestigiar-los, posar en dubte la figura de l’educador i dinamitar un dels pilars fonamentals de la nostra societat". Finalment, també recorden que "aquests atacs al sistema educatiu català també perjudiquen directament els infants".
Per tot plegat, el manifest demana "el suport dels sotasignats per tal de continuar el bon clima de convivència que sempre ens ha guiat i que s’ha vist alterat darrerament en un centre educatiu de la Seu d’Urgell".