Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Recollida de signatures en contra d'una pedrera de guix a Tost

Recollida de signatures en contra d'una pedrera de guix a Tost

Els veïns consideren que una guixera degradarà l'entorn del poble, el municipi i la comarca Demanen una consulta popular per establir "el model de desenvolupament de l'Alt Urgell"
Tost
26/09/2008 20:17

L’Associació de Veïns de Castellar de Tost ha iniciat una recollida de signatures per tal d’aturar la construcció d’una pedrera per extraure guix a la muntanya de la Bastida de Tost, al municipi de Ribera d’Urgellet. El veïnat considera que una guixera “degradarà l’entorn de Tost, el propi municipi i la comarca” i s’afegirà a l’impacte ambiental que ja es pateix amb la resta de canteres i graveres de la zona.

L’entitat veïnal sol.licita en el manifest “Prou destrucció del territori!” que l’Ajuntament no autoritzi l’activitat en sòl rústic i convoqui una consulta ciutadana per tal d’establir el model de desenvolupament que ha de tenir l’Alt Urgell. “No estem d’acord ni en la pedrera de guix ni en el fet que al municipi de Ribera d’Urgellet es concentri la major part de graveres que abasteixen altres territoris com ara la Cerdanya, els Pallars i Andorra”, indica.

En el document s’apunta al fet que una actuació d’aquest tipus podria fins i tot “destruir no només una gran part del bosc i del paisatge, sinó també de la identitat de Tost com a poble”. L’entitat subratlla que la instal.lació “eliminarà l’atractiu turístic, suposarà un canvi global en l’economia i l’estil de vida, i destruirà la possibilitat de realitzar projectes rurals de desenvolupament”.

L’Associació de Veïns assegura, a més a més, que la guixera implicarà la construcció d’una planta industrial per a l’extracció i el tractament del guix amb xemeneies contaminants. Afegeix que l’increment de camions que transporten el guix i la maquinària pesada que s’utilitza en l’extracció i les voladures representaran un augment evident de la contaminació acústica.

L’Associació de Veïns de Castellar de Tost compta amb la col.laboració i el suport de l’Associació de Veïns de Noves de Segre, l’Associació en Defensa de l’Alt Urgell, la Plataforma Coordinadora en Defensa del Territori i Ipcena, entre d’altres.

Mostrar formulari de contacte