Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Recreen la invasió de la Val d'Aran per part de les guerrilles antifranquistes 78 anys després

Recreen la invasió de la Val d'Aran per part de les guerrilles antifranquistes 78 anys després

Les entitats Sancho de Beurko i Primera Línea reivindiquen la memòria de l'episodi i volen donar-li dimensió turística

Un grup de participants en la recreació de la invasió de la Val d'Aran en el recorregut fins a Bagergue (Fotos: Primera Línea i Sancho de Beurko)
Un grup de participants en la recreació de la invasió de la Val d'Aran en el recorregut fins a Bagergue (Fotos: Primera Línea i Sancho de Beurko)
20/10/2022 13:25

El 19 d'octubre de 1944, amb la segona guerra mundial a la seva recta final, milers de guerrillers antifranquistes, el maquis, creuaven els Pirineus per diversos punts. L'objectiu principal era ocupar la Val d'Aran i fer decantar la balança d'una intervenció aliada en contra del règim feixista de Franco. Setanta-vuit anys després, i amb l'objectiu de recuperar la memòria de l'episodi, el primer cap de setmana d'octubre una desena de membres de les associacions de recreació històrica basca Sancho de Beurko i l'aragonesa Primera Línea, equipats i uniformats com en aquell moment, han recorregut la mateixa ruta que el grup d'anarquistes de la 9a brigada guerrillera va fer a través de la Val de Toran per controlar els pobles de Bagergue, Unha i Salardú.

La recreació es va fer els dies 1 i 2, resseguint els seus passos durant els dos dies durant els quals es va allargar aquesta part concreta de l'operació. La primera jornada, els participants van fer una marxa de dotze quilòmetres resseguint el mateix trajecte que l'única brigada de l'UNE (Unión Nacion Española) -una organització sota la qual s'enquadraven els combatents republicans exiliats- no formada per guerrillers vinculats al Partit Comunista. La seva missió original era creuar la frontera, arribar a Bagergue a través del Val de Toran i, en última instància, tancar l'accés pel pas natural del port de la Bonaigua.

"Va ser una de les poques que va aconseguir complir l'objectiu i vam intentar ser el més fidedignes possible a la història", relata a l'ACN el fatarellenc Esteve Corbella, un dels participants en la iniciativa i membre de l'associació Primera Línea, on conflueixen aragonesos, catalans i madrilenys, entre d'altres procedències. Les entitats han estat treballant gairebé dos anys en la recopilació d'informació a través de la memòria local aportada per testimonis de la zona així com a partir de l'escassa bibliografia existent sobre el tema.

Recreació històrica

Per a la invasió, el maquis va utilitzar equipament militar confiscat als soldats alemanys al sud de França i allò que proveïen els anglesos per a la resistència francesa. Els participants en la recreació van intentar emular diferents aspectes de la vida civil i militar pel mateix camí que van utilitzar els combatents, principalment, aragonesos. També van emprar la vestimenta de l'època, jerseis de llana inclosos, així com rèpliques de l'armament. L'ús d'aquests dispositius simulats, com armes de foguejament o pistoles detonadores, es troba fortament regulat i va requerir la tramitació de diversos permisos de transport i tinença a l'espai públic per part de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra.

Ha estat el primer cop que les associacions Primera Línea i Sancho de Beurko, centrades en recreacions històriques d'episodis de la guerra civil espanyola, s'embarcaven en l'organització d'un acte d'aquest tipus. "Intentem dur a terme iniciatives didàctiques, més enllà de les simulacions", explicita Corbella. Els participants van documentar la ruta amb unes 200 fotografies. La segona jornada la van dedicar a conèixer i parlar amb supervivents i testimonis de la zona per conèixer amb major detall alguns dels fets que hi van passar.

Reedició amb vocació turística

Corbella ja ha avançat que la intenció és repetir l'acció. "Volem fer un acte més multitudinari, que no només englobi les associacions de recreació i que serveixi per fer promoció turística per tal de potenciar el desenvolupament de la zona", ha subratllat.

En aquest sentit, Corbella ha detallat que es tracta d'un episodi encara força desconegut per a la ciutadania en general, especialment, a causa de l'ocultació practicada per la fèrria censura franquista dels anys de postguerra així com l'escàs suport que va acabar obtenint de les mateixes potències aliades, "als quals no els va interessar donar suport a la iniciativa perquè ja els anava bé el govern que havia a Espanya". I afegeix: "No volem que s'oblidi".

Operació Reconquesta d'Espanya

L'ocupació de la Val d'Aran era el principal objectiu de la coneguda com a Operació Reconquesta d'Espanya. El 19 d'octubre de 1948, fa just 78 anys, entre 4.000 i 7.000 guerrillers es van infiltrar al llarg dels Pirineus i van traspassar la frontera francesa per ocupar la zona i declarar la III República Espanyola amb Vielha com a capital. Les incursions van ser múltiples per diversos punts de la serralada, com Biescas, Benasc o la Cerdanya, entre d'altres.

El maquis va aconseguir controlar la zona fronterera ocupant alguns pobles i llogarrets pirinencs, on es va arribar a hissar la bandera republicana i es van celebrar mítings antifranquistes. Tanmateix, l'operació no va poder aconseguir finalment l'objectiu de prendre Vielha. Per neutralitzar la invasió, Franco va mobilitzar un ingent nombre de tropes –entre guàrdies civils, policia armada i batallons de l'exèrcit- que superaven de llarg els efectius guerrillers. El 28 d'octubre, els últims efectius antifeixistes es van replegar definitivament i van creuar de nou la frontera cap a França.

 

Mostrar formulari de contacte